Benoit Cosnefroy denkt Van der Poel te kunnen kloppen in Amstel: 'Toen ik tweede werd, zat Mathieu toch ook in de kopgroep?'

Is Benoit Cosnefroy straks de grooste uitdager van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race? Hij denkt zelf van wel.

Flanders Classics UCI 1.Pro 64th Brabantse Pijl  2024

Benoit Cosnefroy won gisteren na een spannende finale waarin Marijn van den Berg van EF Education-EasyPost er even met de zege vandoor leek te gaan uiteindelijk aan het langste eind: de Fransman won de Brabantse Pijl.

De koers met finish op de befaamde S-slinger in Overijse is al jaren een aardige graadmeter voor de Amstel Gold Race - hoewel de échte toppers de Belgische koers steeds vaker links laten liggen.

Dat Cosnefroy er kon winnen, geeft hem dan ook veel vertrouwen voor aanstaande zondag in de Amstel, waarin hij bovendien in een millimetersprint al eens tweede werd achter Michal Kwiatkowski.

À la Marijn van den Berg

Mathieu van der Poel is er zondag ook bij in Nederlands Limburg, maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn volgens de Fransman.

"Toen ik in 2022 tweede werd achter Michal Kwiatkowski zat Mathieu van der Poel toch ook in onze kopgroep? En Tom Pidcock eveneens. Ik was zelfs even de winnaar, tot na lange consultatie van de finishfoto Michal won", laat hij optekenen in Het Nieuwsblad.

Cosnefroy heeft ook wel een plan hoe hij de in topvorm verkerende Van der Poel kan kloppen. "Een beetje à la Marijn van den Berg in de Brabantse Pijl. Maar dan iets leper en langer. We weten zondagavond of ik in mijn opzet ben geslaagd, haha."

Amstel andere koers

De renner van Decathlon-AG2R zag zondag ook hoe Van der Poel (en zijn ploeg) Parijs-Roubaix domineerde, maar dat schrikt hem niet af.

"De Amstel Gold Race is alleszins niet te vergelijken met de zeer vlakke Parijs-Roubaix. Ik heb dat monument zeer aandachtig op tv gevolgd. Van der Poel had een uitzonderlijke sterke ploeg die een groot deel van het werk deed. Zijn team herleidde het peloton tot dertig coureurs. Daarna is het voor zo’n coureur als Van der Poel zelfs gemakkelijk om toe te slaan."

Het wordt heel anders koersen zondag, meent Cosnefroy. "De Amstel Gold Race is wel een koers die veel minder te controleren valt. Waarin moeilijker grote verschillen te maken zijn. Hoewel, deed Tadej Pogacar dat vorig jaar ook niet? Met dit soort renners weet je nooit. Ik maak me alvast wijs dat het mogelijk is."

Hij denkt ook dat alle ogen gericht zullen zijn op Van der Poel en wil daarvan profiteren. "Hij zal doorlopend ‘getagd’ worden. Aan mij om gewoon van het moment te profiteren dat er wat naar elkaar gekeken wordt. Neem de Brabantse Pijl: het was mijn vijfde maar pas de allereerste keer dat werkelijk alles op rolletjes liep. Het was de perfecte koers."

Achtergrond
  • Photo: Tomas Sisk/PN/Cor Vos © 2024