Taco van der Hoorn, een jaar zonder koers: 'Het doet pijn, twijfel soms of het nog helemaal goedkomt'

Taco van der Hoorn reed geen koers meer sinds de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar. Het is moeilijk voor de renner van Intermarché-Wanty.

Dwars door Vlaanderen 2023

Vorig jaar in de Ronde van Vlaanderen lag-ie er opeens bij. Hij wilde uitwijken naar een fietspad toen het peloton plots naar zijn kant zwenkte, maar die manoeuvre zorgde ervoor dat hij tegen het asfalt ging. Taco van der Hoorn was tot op dat moment aan een prima voorjaar bezig met een vierde plek in Kuurne-Brussel-Kuurne.

Meer fietsen dan trainen

Aanvankelijk leek er niet zoveel aan de hand met van Van der Hoorn. Geen botbreuken, 'slechts' een hersenschudding. Die 'slechts' staat tussen de allergrootst mogelijk denkbare aanhalingstekens. Van der Hoorn heeft er nu nog steeds last van en kan nog steeds niet trainen.

"Zo nu dan twijfel ik eraan of het nog helemaal goedkomt. Ik probeer al een jaar terug te keren en het advies van de artsen te volgen. Als je dan nog altijd niet helemaal gezond bent, dan is dat frustrerend. Het doet ook pijn dat ik nog altijd niet kan koersen.", doet hij zijn relaas bij Sporza.

Zover is het nog lang niet, want het gaat inmiddels wel weer iets beter met Van der Hoorn, maar trainen als een wielerprof is er nog zeker niet bij.

"Ik herinner me nog dat mijn eerste ritje na de hersenschudding er eentje was van vijf minuten op een elektrische fiets. Nu, een jaar later, rijd ik anderhalf uur aan een stuk. Maar trainen kan je het nog niet noemen. Het is meer een rondje fietsen. Opnieuw koersen is natuurlijk het liefste wat ik wil. Maar momenteel ben ik nog geen profrenner."

Hersenmist

De artsen hebben er wel vertrouwen in dat het nog goedkomt. "Maar wanneer dat zal zijn, kunnen ze nog niet zeggen. Het kan plots heel snel gaan. Ik hoop dat het de komende maanden stapje voor stapje beter gaat zodat ik dit seizoen weer kan koersen."

Momenteel merkt Van der Hoorn dat hij nog veel last heeft als hij z'n lijf écht belast. "Een drukke omgeving vergt een mentale inspanning. Al gaat dat nu alsmaar beter. Maar het is vooral de fysieke inspanning die lastig blijft. Als ik te lang gefietst heb, voel ik een soort hersenmist, waarbij ik het lastig heb om me te concentreren. Vervolgens krijg ik dan hoofdpijn. En die hoofdpijn blijft dan lang aanhouden. Dat is superfrustrerend", besluit hij.

Achtergrond
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2023