Dit zijn de uitspraken van Patrick Lefevere waar hij excuses voor moest maken van de UCI

Patrick Lefevere ging door het stof voor uitspraken die hij in het verleden deed. Hieronder lees je wat hij toen zei en schreef.

Soudal Quick-Step 2024 Team Presentation and Media Day

Op 10 april verscheen er (onder de radar) een bericht op de website van Soudal Quick-Step waarin Patrick Lefevere excuses maakt voor uitspraken die hij in het verleden deed. Wij schreven daar op 12 april al dit berecht over.

Lefevere was (min of meer) door de UCI opgedragen excuses te maken voor twee uitspraken die hij schreef en deed. Excuses waren de voorwaarde van de ethische commissie van de internationale wielerbond om een boete van 20.000 Zwitserse Frank te voorkomen.

De Belgische ploegbaas ging dus door de bocht. In het statement staat onder meer dit: "De commissie verwijst naar twee uitspraken die ik heb gedaan: één in een artikel dd. 31 juli 2021 in ‘Het Nieuwsblad’, en eentje in een TV-interview dd. 8 maart 2023 in ‘De Afspraak’. Met deze verklaring wil ik duidelijk maken dat ik de beslissing van de Ethische Commissie van de UCI aanvaard."

"Ik erken dat de uitspraken die ik deed op een kwetsende manier kunnen worden ervaren of geïnterpreteerd. Het was nooit mijn bedoeling om iemand te kwetsen en daarom bied ik mijn excuses aan."

Gewraakte column

De site van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft de column waar het om gaat opgediept en de meest brisante passage lees je hieronder.

De column is, anders dan het bericht van Lefevere zegt, gedateerd op 31 juli 2021 en handelt met name over de mentale gesteldheid van sporters, naar aanleiding van turnster Simone Biles, die op de Spelen in Tokio last had van mentale problemen. Hij bespreekt onder andere (oud-)renners in zijn eigen ploeg. Sam Bennett wordt geviseerd en hij sluit af met een ongepaste vergelijking.

"Last but not least heb je ook nog Sam Bennett. Voor mij het toppunt van mentale zwakte. Weggaan bij BORA-Hansgrohe en tegen iedereen zagen dat hij er gepest werd en zo bijna depressief en failliet was, maar veertien maanden later doodleuk retourneren. Het is hetzelfde als dames die na partnergeweld toch nog terugkeren naar huis."

TV-uitzending

In het Vlaamse tv-pogramma De Afspraak was hij te gast vanwege de docuserie ‘Patrick Lefevere: Godfather van de koers’. Die talkshow vond plaats op Internationale Vrouwendag. Lefevere mocht daarom ook zijn zegje doen over grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld tegen vrouwen.

Lefevere suggereerde toen dat grensoverschrijdend gedrag te wijten is aan toegenomen alcoholgebruik bij vrouwen. “Vroeger dronken vrouwen niet, nu drinken ze evenveel als wij. Niet iedereen kan er goed tegen. Dus soms begeven ze zich op glad ijs. ’s Anderendaags stellen ze dan vast dat ze, ja…”

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024