De Vierdaagse van Duinkerke die zes dagen duurt? Dat zit zo!

De wielerwereld is een eigen universum en in dat universum kan de koers 'Vierdaagse van Duinkerke' maar zo zes dagen duren...

podium met mike teunissen in de vierdaagse van duinkerke

De Avondvierdaagses staan voor veel basisschoolleerlingen in Nederland weer op het programma, maar het peloton begint vandaag al aan hun versie van de Vierdaagse. Niet te voet, maar uiteraard op de fiets. En hun Vierdaagse in het gebied rond de Franse plaats Duinkerke duurt ook geen vier dagen, maar zes...

Vierdaagse is zesdaagse

Het is in de wielerwereld geen unicum dat de naam van een koers niet helemaal recht doet aan wat er daadwerkelijk op de het programma staat voor de renners. De Driedaagse van de Panne was al een tijdje een eendagswedstrijd voor de naam veranderde in Brugge-De Panne Classic.

In Frankrijk houden ze al 68 edities vast aan de naam Vierdaagse van Duinkerke, maar dat is meer een werktitel, want de etappekoers kende al een divers aantal koersdagen. Soms werden er zelfs wel acht etappes gereden, maar dan wel met een ochtend- en middagrit. Sinds 2017 wordt er steevast zes dagen gekoerst in Noord-Frankrijk.

Vierdaagse van Duinkerke door de jaren heen

In 1962 duurde de Vierdaagse voor het laatst wel écht vier dagen. Daarmee was het slechts in de eerste zeven jaar van de koers - die werd dus voor het eerst georganiseerd in 1955 - een vierdaagse.

De koers doet qua plaatsnaam z'n naam wel eer aan, want vandaag begint de Vierdaagse die zes dagen duurt met een etappe die begint in Duinkerke en zondag eindigt de rittenkoers met een etappe Loon Plage-Duinkerke.

De Vierdaagse van Duinkerke werd in 2019 gewonnen door Mike Teunissen (zie foto). In 2020 en 2021 was het de Nuldaagse van Duinkerke, want toen werd de koers vanwege corona niet verreden. In de twee jaar daarna wonnen Philippe Gilbert en Romain Gregoire.

Dit jaar staan er ook weer sterke sprinterstypes/voorjaarsmannen aan het vertrek met Kasper Asgreen, Sam Bennett, Oliver Naesen, Arnaud Démare, John Degenkolb, Casper van Uden, Pascal Ackermann en Corbin Strong.