Thijs Zonneveld over wat onbekende, dubbele slotklim Giro: 'Echt een kolereding!'

De laatste beklimming in de Giro is er eentje om in te lijsten. Thijs Zonneveld reed 'm ooit op en weet het als geen ander. 

monte grappa

In de laatste 'echte' etappe van de Giro krijgen we vuurwerk. Tadej Pogacar liet al weten er voor 'eigen volk' - de etappe speelt zich niet zo heel ver van Slovenië af - nog een keertje voor te willen gaan. En daar krijgt hij met een dubbele beklimming van de Monte Grappa alle gelegenheid toe.

Pogacar uitzwaaien

Volgens Thijs Zonneveld kunnen we ons verheugen op een mooie rit. Al twijfelen hij en host Hidde van Warmerdam er in hun dagelijkse podcast In Het Wiel van het AD niet aan dat de etappewinnaar al bekend is.

"Als Pogacar niks overkomt, wint-ie. Die is ingevuld. Hij wil graag winnen; zei er al over dat het een iconische rit is. Het gaat er helemaal zwart staan met mensen met Sloveense vlaggen. Het is ook superleuk om te gaan kijken, want de renners komen er twee keer langs. Ideaal om Pogacar daar nog even uit te zwaaien voor hij naar Rome gaat."

Maar voor de overige plekken in de top 10 is het nog wel spannend, denkt Zonneveld. "Er zijn toch wel een paar jongens die op wankelen staan. Martinez is bijvoorbeeld de laatste dagen wat beter dan Thomas. Dat is nog wel een strijd, maar die lijkt Martinez wel te gaan winnen. Maar O'Connor is al een paar dagen aan het proesten, die zie ik er nog wel tussenuit vallen. En Tiberi en Arensman zijn in een strijd verwikkeld om het wit."

Monte Grappa, kolereding

Die strijd vind dus plaats op de Monte Grappa. De finish is niet bovenop, maar na de afdaling. Maar de renners rijden de berg, bekend vanwege de felle strijd die er woedde in de Eerste Wereldoorlog (er liggen 20.000 soldaten begraven), twee keer op. En dat is nogal wat.

"Ik vond het echt een heel zware klim. Ik denk dat ik 'm wel van de andere kant ben opgereden, zoals ze 'm nu afdalen. Het ligt echt tegen een vlakte aan, en dan ga je in een keer een joekel van een bergketen in. Ik overdrijf het allemaal niet hè. Ik hoorde Contador zeggen dat het bij de tien zwaarste klimmen zit die hij ooit is opgereden. Het is echt een kolereding!"

Zonneveld gaat verder over die martelgang. "Het is niet extreem hoog ofzo. Maar het wordt een beetje onderschat. Iedereen kent het woord grappa omdat het een leuk drankje is, maar niemand kent de berg echt van de Giro. Je komt er ook niet boven aan, want er is niks daar, dus altijd finish is altijd beneden. Maar het is echt een heel, heel zware klim."

"Sommige stukken zijn een beetje geitenpad. Er is geen ski-oord op de top, dus er is geen mooie weg naar boven aangelegd. het is er stoffig en droog en het kan ook heet zijn. Ik ben echt benieuwd wat het geeft, zeker omdat ze 'm twee keer oprijden. Het is ook in het gebied waar vorig jaar WK gravel was. Ze rijden eerst langs de bergketen en dan in één keer bam, twee keer Monte Grappa op. Stiekem een heel zware rit!"

Profiel van de klim

Beeld: RCS

Zoals de gehele Giro zendt Eurosport de etappe van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je vandaag vanaf 12.00 uur gebakken. De finish zal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.