Deel 4 | Urska Zigart, vriendin van Pogacar: 'Hij zegt dan dat ik moet 'spelen' op de fiets, maar zijn 'spelen' is anders dan voor mij'

Tadej Pogacar gaat met overmacht de Giro d'Italia winnen, waarmee hij zijn status als een van de grootste renners aller tijden extra in de verf zet.

Pogacar

In vier delen staan we stil bij de overwinning van Tadej Pogacar in de Giro. In deel 1 spreken we met de ontdekker van Pogacar, die uit de doeken doet dat kleine Tadej nog helemaal niet zo'n bijzondere renner was. In deel 2 vertelt oud-ploegmaat Jan Polanc mooie anekdotes. In deel 3 komt zijn oud-trainer aan het woord. Dit is deel 4 met zijn steun en toeverlaat.

Eind 2022 sprak Wieler Revue uitgebreid met Urska Zigart, de verloofde van Tadej Pogacar en prof bij Team Jayco-AlUla. Zo nu en dan helpt Pogačar haar met tips en adviezen. "Alleen realiseert hij zich niet dat het bij mij niet op een natuurlijke manier komt. Hij fietst al sinds zijn negende."

"Hij zegt dan: ‘Je moet spelen op de fiets.’ En dan reageer ik: ‘Ja, maar jouw spelen is van een heel ander niveau dan mijn spelen.’ Als we samen trainen geeft hij vaak tips. Hij kan zien waartoe ik fysiek in staat ben. Soms is het lastig iets van hem aan te nemen. Zijn moeder is docente Frans en als Tadej Frans wil leren dan is het met zijn moeder anders dan met een andere lerares."

"Dat heb ik ook met zijn adviezen. Als mijn skillcoach iets zegt dan reageer ik daar anders op dan wanneer Tadej het zegt. Als ik in een minder humeur ben dan zou ik niet tegen de skillcoach zeggen: ‘Laat me alleen.’ Dat zeg je eerder tegen je naasten. Soms is het daarom beter om werk en privé gescheiden te houden."

Moe

Dat is niet altijd even makkelijk, beaamt Zigart. Zeker in het begin van haar carrière had ze daar soms moeite mee. “Toen voelde ik de druk om net zo goed te zijn als hij is. Iedereen vergelijkt ons met elkaar en soms zat dat in mijn hoofd: wat zullen mensen zeggen als ik de koers niet finish?"

In het verleden kreeg ik vaak reacties dat ik prof ben geworden vanwege Tadej. Inmiddels heb ik bewezen dat ik zelf ook goed ben. Er zullen altijd mensen blijven die dat zeggen en soms is dat best moeilijk. Verder is het makkelijk om met een wielrenner samen te zijn, hoor. We zien elkaar soms lang niet, maar als we elkaar zien dan hebben we ook echt tijd voor elkaar."

"We hebben eenzelfde dagprogramma en daarbij begrijpen we van elkaar hoe we denken. Je snapt van elkaar dat je na een training moe bent en niet nog ergens naartoe wil. Dat je gewoon lekker op de bank wil liggen."

Nieuws
  • Cor Vos