Interview | Matej Mohoric: 'Het doel van topsport is mensen emotioneren en inspireren, ik ben er trots op dat ik dat heb gedaan'

Matej Mohoric won vorig jaar een etappe in de Tour de France, maar maakte nog meer indruk met zijn interview na afloop.

Mohoric

Hieronder lees je een passage van het interview dat we hadden met Matej Mohoric voor onze Tour de France-special, die u hieerrrrrr kunt bestellen! Verder lees je interviews met onder anderen Jasper Philipsen, de meesterhelpers van Tadej Pogacar, Matteo Jorgenson, Marijn van den Berg en Demi Vollering!

Uiteraard ging het ook over dat ene interview na zijn ritwinst in Poligny. "Het doel van topsport is om mensen van over de hele wereld te inspireren en emotioneren. Ik ben er trots op dat ik recht vanuit mijn hart kon vertellen hoe ik me voelde."

"Een grote ronde is zo uitputtend. Het brengt veel emoties. De druk die ik mezelf oplegde was zo hoog en toen die druk na mijn ritwinst wegviel, was dat zo’n opluchting. De dagen ervoor was ik moe en leek het me onmogelijk om nog te winnen, maar je moet blijven vechten voor je dromen."

Psycholoog

Soms hebben wielrenners het gevoel dat ze hun plaats niet waard zijn in het peloton, zo stelt Mohoric. "De rest ziet er dan zo sterk en gemotiveerd uit. Dat kan voor twijfels zorgen, maar als je in jezelf blijft geloven en je blijft focussen, ga je vanzelf geloven dat de anderen nóg meer pijn voelen op de moeilijkste momenten in koers. In dat deel van wielrennen ben ik vrij goed, denk ik."

De Sloveen denkt niet dat het een aangeboren karaktertrek van hem is. Hij is ervan overtuigd dat iedereen kan leren om op mentaal vlak het verschil te maken. Leren om niet aan de beren op de weg te denken. "De manier hoe je koersen psychologisch benadert, is heel belangrijk. Om vertrouwen te hebben en te visualiseren hoe je wil koersen."

"Als je niet gelooft dat je iets kunt bereiken, zul je het waarschijnlijk ook niet doen. Het helpt om je angsten en negatieve gedachten te negeren. Ik weet dat sommige renners gebruikmaken van een persoonlijke sportpsycholoog, maar ik heb die niet."

"Op dit moment voelt het niet of ik die externe hulp nodig heb. Ik spendeer veel van mijn eigen tijd aan dit onderwerp. Het is een van mijn krachten, maar ik merk dat steeds meer renners in het peloton aandacht eraan schenken en beseffen dat mentale kracht te trainen is."

Nieuws
  • Cor Vos