Transfergeruchten in de wielerwereld op een rij: Red Bull koopt in, Visma loopt leeg, kogel door de kerk voor Philipsen

Transfers in de wielerwereld mogen pas 1 augustus wereldkundig worden gemaakt, maar achter de schermen gebeurt er al een hoop. Hier lees je alle geruchten!

koen bouwman

Red Bull doet zijn intrede in de wielersport als naamsponsor - vanaf de Tour zal de ploeg Red Bull-BORA-hansgrohe heten en in shirts rijden die op de race-overall van Max Verstappen lijken. Die intrede zorgt ervoor dat er nogal wat reuring is in de wielerwereld op het gebied van transfers. We maken een overzichtje met alle geruchten.

Red Bull wordt sterrenensemble

Uiteraard investeert Red Bull flink in de ploeg. Dat deden ze eerder al door Primoz Roglic los te weken bij Visma | Lease a Bike - hoewel Red Bull toen nog geen officiële sponsor was, zouden ze toch al een flink deel hebben bijgedragen.

Maar volgens Het Nieuwsblad is Red Bull-BORA-hansgrohe nog lang niet uitgeshopt bij Visma. De broers Mick en Tim van Dijke zouden overkomen om de voorjaarskern te versterken en ook Jan Tratnik, maatje en landgenoot van Roglic, zou de overstap maken.

Daarnaast worden ook voorjaarsrevelaties Laurence Pithie (nu Groupama-FDJ) en Oier Lazkano (nu Movistar) nadrukkelijk aan Red Bull-BORA-hansgrohe gelinkt. De overgangen zijn volgens meerdere bronnen al in kannen en kruiken. Toppers Jai Hindley en Aleksandr Vlasov tekenen bij.

Visma | Lease a Bike

Visma | Lease a Bike raakt dus zeer waarschijnlijk Jan Tratnik en de broers Van Dijke kwijt. Naast die broers zou er nog een Nederlandse renner vertrekken bij de ploeg: Koen Bouwman gaat naar Jayco-AlUla volgens diverse bronnen. Simon Yates zou dan weer de omgekeerde weg bewandelen en Visma komend seizoen versterken in de bergen.

Victor Campenaerts moet als wegkapitein de afscheid nemende Robert Gesink doen vergeten. Christophe Laporte krijgt er ook een landgenoot bij in de ploeg, want de komst van Axel Zingle (nu Cofidis) wordt gemeld. Conclusie: Visma | Lease a Bike wordt nog een stuk internationaler en derhalve nog een stuk minder Nederlands...

Andere ploegen

De derde grote ploeg, UAE Team Emirates, heeft al een sterrenensemble en de meeste renners - inclusief Tadej Pogacar - liggen nog lang vast. Florian Vermeersch gaat zijn landgenoot Tim Wellens vergezellen in de klassiekers.

Groupama-FDJ raakt dus Nieuw-Zeelander Laurence Pithie al kwijt, maar ook klimtalent Lenny Martinez zoekt zijn heil elders. Hij gaat volgens de geruchten rijden voor Bahrain Victorious.

Ook een andere Franse ploeg, Decathlon-AG2R, raakt een kopman kwijt. Wie de docuserie op Netflix kijkt, zal het niet verbazen dat Ben O'Connor verkast. Hij gaat mogelijk voor een ploeg uit eigen land rijden: Jayco-AlUla.

Marc Hirschi doet dat ook. Hij is een van de renners die vertrekt bij UAE. Zijn toekomst ligt bij Tudor, de ploeg van Fabian Cancellara.

Net als de transfer van O'Connor geen wenkbrauwen doet fronsen, zal Julian Alaphilippe z'n vertrek bij Soudal Quick-Step ook niet verbazen. TotalEnergies is in de markt voor hem. De ploeg van Lefevere versterkt zich dan weer met een andere Fransman: Valentin Paret-Peintre. Ook Pascal Eenkhoorn komt over van Lotto-Dstny.

Tenslotte blijft Jasper Philipsen waar hij is. Hij zal spoedig aankondigen dat hij bijtekent bij Alpecin-Deceuninck.