Overzicht | Dit zijn de nieuwe nationaal kampioenen tijdrijden (mannen en vrouwen)

We lopen door de uitslagen van alle nationale kampioenschappen tijdrijden die deze week werden verreden. 

Joshua Tarling EK

Terwijl Daan Hoole en Riejanne Markus zich in Steenbergen tot Nederlands kampioen tijdrijden kroonden, wordt er op nog veel meer plekken gestreden om de nationale in het tijdrijden. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste gebeurtenissen elders op de wereld en geven we je een overzicht van zowel de mannen als de vrouwen.

België

Bij afwezigheid van Wout Van Aert en titelverdediger Remco Evenepoel waren er diverse gegadigden om tijdritkampioen van België te worden. Uiteindelijk zorgde Tim Wellens voor een kleine verrassing door het goud te pakken. De renner van UAE Team Emirates verwees Alec Segaert (Lotto Dstny) naar het zilver en zag Rune Herregodts (Intermarché - Wanty) derde worden.

Bij de vrouwen was er natuurlijk maar één favoriete; Lotte Kopecky. De renster van SD Worx slaagde erin om voor de zesde (!) keer op rij Belgisch kampioene tijdrijden te worden. Marthe Goossens en Marion Norbert Riberolle werden de nummers twee en drie.

Groot-Brittanië, Italië en Zwitserland

Aan de overkant van de Noordzee was er natuurlijk maar één man die kon winnen: Joshua Tarling. En die won ook: de specialist van INEOS Grenadiers pakte het goud in Groot-Brittanië en verwees Max Walker (Astana Development) en Ethan Vernon (Israel - Premier Tech) naar plek twee en drie. Anna Henderson (Visma | LAB) werd kampioene bij de vrouwen.

In Italië ging het goud ook naar de topfavoriet. Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) bleef Visma-renner Edoardo Affini en UAE-coureur Filippo Baroncini ruim voor en werd zo voor de vijfde keer Italiaans kampioen. Bij de dames leek Elisa Longo Borghini (Lidl - Trek) naar haar achtste nationale titel rijden, maar zij werd gestraft wegens ongeoorloofd aerodynamisch voordeel van de volgwagen. Hierdoor ging het goud naar Vittoria Guazzini (FDJ - Suez).

De titel in Zwitserland was voor niemand minder dan Stefan Küng, ook al weinig verrassend. De hardrijder van Groupama FDJ was meer dan een minuut sneller dan naaste belagers Stefan Bissegger (EF Education) en Jan Christen (UAE Team Emirates). Bij afwezigheid van specialist Marlen Reusser pakte Elena Hartmann (Roland) de titel bij de vrouwen.

Noorwegen, Frankrijk, Spanje, Denemarken en Duitsland

Niet alleen in Nederland, maar ook in Noorwegen was het verschil tussen de nummers één en twee maar één tel; Soren Waerenskjold (Uno-X Mobility) snoepte daar het goud af van Tobias Foss (INEOS Grenadiers), terwijl Katrine Aalerud (Uno-X Mobility) het goud bij de vrouwen veroverde.

Het kampioenschap in Frankrijk werd nipt gewonnen door Bruno Armirail (Frankrijk), al was het nipt. De oud roze trui-drager hield een kleine marge van slechts drie tellen over op nummer twee Kévin Vauquelin (Arkéa). Diens ploegmaat Thibault Guarnelec werd derde, maar dat was al op meer dan een minuut. Audrey Cordon-Ragot (Human Powered Health) werd bij de Franse vrouwen nationaal kampioene tijdrijden.

In Spanje ging de tijdrittitel naar David de la Cruz (Q36.5), die daarmee een mooie prijs pakt op zijn 35. Hij versloeg Markel Beloki, jawel, zoon van Joseba! De pas 18-jarige renner van EF Education kwam ruim een halve minuut te kort, maar bevestigde hiermee zijn talent. Bij de Spaanse vrouwen werd Mireia Benito (AG Insurance - Soudal) de nieuwe kampioene.

In Denemarken leek de tijdrittitel aanvankelik naar Johan Price-Pejtersen te gaan. De renner van Bahrain Victorious werd echter gediskwalificeerd omdat hij deels op de stoep reed. Daarom is nu Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) de Deense kampioen tijdrijden. De nieuwe nationaal kampioen tijdrijden van Duitsland is Nils Politt geworden. De UAE-renner, die over een week de Tour rijdt, was sneller dan Maximilian Schachmann en Miguel Heidemann.

Overzicht mannen

🇧🇪 België: Tim Wellens
🇩🇰 Denemarken: Mattias Skjelmose
🇩🇪 Duitsland: Nils Politt
🇪🇷 Eritrea: Amanuel Gebreigzabhier
🇪🇪 Estland: Rein Taaramäe
🇫🇷 Frankrijk: Bruno Armirail
🇬🇧 Groot-Brittanië: Joshua Tarling
🇭🇺 Hongarije: Barnabás Peák
🇮🇪 Ierland: Eddie Dunbar
🇮🇹 Italië: Filippo Ganna
🇰🇿 Kazachstan: Dmitry Gruzdev
🇱🇻 Letland: Alekss Krasts
🇳🇱 Nederland: Daan Hoole
🇳🇴 Noorwegen: Soren Waerenskjold
🇦🇹 Oostenrijk: Felix Grosschartner
🇵🇱 Polen: Filip Maciejuk
🇵🇹 Portugal: Antonio Morgado
🇸🇮 Slovenië: Matej Mohoric
🇪🇸 Spanje: David de la Cruz
🇨🇿 Tsjechië: Mathias Vacek
🇸🇪 Zweden: Jakob Söderqvist
🇨🇭 Zwitserland: Stefan Küng

Dit overzicht wordt in de loop van deze week - als meer kampioenschappen zijn verreden - bijgewerkt.

Eerder verreden

In een aantal landen - veelal buiten Europa - zijn de nationale kampioenschappen al eerder dit jaar verreden. Dit omdat deze landen in deze periode van het jaar (in voorbereiding op de Tour) nooit een volwaardig deelnemersveld kunnen vergaren. Dit zijn de belangrijkste tijdritkampioenen uit deze landen:

🇦🇺 Australië: Luke Plapp
🇨🇴 Colombia: Daniel Felipe Martínez
🇪🇨 Ecuador: Richard Carapaz
🇳🇿 Nieuw-Zeeland: Logan Currie
🇺🇸 Verenigde Staten: Brandon McNulty
🇿🇦 Zuid-Afrika: Ryan Gibbons

Overzicht vrouwen

🇧🇪 België: Lotte Kopecky
🇩🇰 Denemarken: Emma Norsgaard
🇩🇪 Duitsland: Mieke Kröger
🇫🇷 Frankrijk: Audrey Cordon-Ragot
🇬🇧 Groot-Brittanië: Anna Henderson
🇮🇹 Italië: Vittoria Guazzini
🇳🇱 Nederland: Riejanne Markus
🇳🇴 Noorwegen: Katrine Aalerud
🇦🇹 Oostenrijk: Anna Kiesenhofer
🇵🇱 Polen: Marta Jaskulska
🇸🇮 Slovenië: Urška Žigart
🇪🇸 Spanje: Mireia Benito
🇨🇿 Tsjechië: Julia Kopecký
🇨🇭 Zwitserland: Elena Hartmann

Dit overzicht wordt in de loop van deze week - als meer kampioenschappen zijn verreden - bijgewerkt

Nieuws
  • Cor Vos