Op z'n Grieks naar de 35ste! Cavendish werd Cavendishopoulos dankzij Griekse trainer: 'Als hij niet overgeeft, doe ik iets verkeerd'

Het geheim van het tweede wielerleven van Cavendish is de Griek Vasilis Anastopoulos. Cav zweert bij hem en traint veel in Griekenland. Dat gaat er heftig aan toe. 

mark cavendish knuffelt met ploeggenoot

Het was gisteren een gedenkwaardige wielerdag. Mark Cavendish schreef op z'n 39ste geschiedenis en reedhet etapperecord met z'n 35ste ritzege nu echt uit de boeken reed. Hij deelde het met ene Eddy Merckx, maar is nu echt alleenheerser - al vindt bijvoorbeeld Michel Wuyts dat hij nog niet tot de knieën komt van De Kannibaal.

Mark Cavendish wordt Markis Cavendishopoulos

Het zag er ook lang niet altijd naar uit dat Cavendish het record ooit nog zou kunnen breken. In de Tour van vorig jaar liep het mis. Maar al veel eerder in zijn carriêre zat hij op een dood spoor. Een Griek hielp hem erbovenop: Vasilis Anastopoulos.

Inmiddels is de Griek meeverhuisd naar Astana als performance manager, maar hij - en Patrick Lefevere natuurlijk - zorgde ervoor dat hij een tweede sprintersleven meemaakte nadat eigenlijk iedereen dacht dat het wel klaar was met Cav.

The Manx Missile zweert nu bij de Griek en ook bij het land. Waar veel renners naar Zuid-Spanje gaan om te trainen, daar is Cavendish vaak in Griekenland te vinden. Hij is daar nu zo vaak te vinden dat de kinderen van Anastopoulos hem een Griekse naam gaven.

"Markis Cavendishopoulos. Hij is meer Griek dan ik nu. Hij houdt van Grieks eten, rijdt door de rode lichten en beweegt zich prima door het verkeer", zei z'n trainer gisteren tegen ITV.

Overgeven

Cavendish eet niet alleen Grieks en past zich aan de verkeersmoraal aan in het land. Hij traint er ook. Heel hard, zo getuigt Anastopoulos. De Griek vertelt hoe zo'n trainingsdag eruitziet, waar hij de basis legde voor z'n 35ste ritzege.

"Hij woont in een hotel dicht bij m’n huis en staat op om 7 uur. We trainen om 9 uur, maar soms bewust later om aan de hitte te wennen. Ik volg met scooter of de wagen en hij zit dan te vloeken. Als hij niet roept en niet overgeeft op training, dan doe ik iets verkeerd."