Thomas Dekker over Evenepoel: 'Ik denk nog steeds dat hij moeite gaat hebben om dit hoge niveau bergop constant te blijven halen'

Remco Evenepoel rijdt voorlopig een uitstekende Tour de France. 

Evenepoel

De etappe naar Le Lioran van vandaag kent meer dan vierduizend hoogtemeters en vooral de finale met een aantal zeer steile hellingen is loodzwaar. In de podcast Live Slow, Ride Fast vertelt Dekker dat hij verwacht dat het ook onder de klassementsrenners los zal gaan.

"Het zal een koers in een koers zijn, maar ik verwacht wel iets van de klassementsrenners. En als Pogacar echt nergens naar kijkt, dan heeft hij de ploeg om vandaag te winnen. Dan zijn er waarschijnlijk weinig renners die daar iets aan kunnen doen."

De analist denkt ook dat het Evenepoel moet liggen met zijn achtergrond in de klassiekers. "En een Vingegaard hebben we ook gezien in Bologna. Roglic lijkt toch wel de minste van de vier op dit moment. Ik weet dat hij taai is en dat hij iets zou kunnen met Evenepoel in de slotweek."

Daarom heeft de Belg er volgens Dekker het meeste baat bij om nu aanvallend te koersen, omdat hij Roglic op achterstand moet zetten voor het podium. "Alleen hebben we Evenepoel de eerste paar dagen twee keer echt minder gezien dan Pogacar en Vingegaard. Normaal start hij heel goed aan grote rondes, zelfs in de Giro d'Italia van 2021 die uiteindelijk flopte."

Hooggebergte

Hoewel Evenepoel over het algemeen een goede eerste week achter de rug heeft, wil Dekker dan ook niet voor de troepen vooruitlopen. "Ik denk nog steeds dat hij moeite gaat hebben om dit hoge niveau bergop constant te blijven halen. Als dat vandaag niet lukt, is het echt om zeep. Dit zou eigenlijk een rit moeten zijn die hem op het lijf geschreven is en bovendien zou het veel te vroeg zijn."

Komend weekend en het weekend daarop wachten immers nog loodzware etappes door het echte hooggebergte. "Hij gaat het waarschijnlijk het moeilijkst hebben op die echt lange beklimmingen op hoogte, maar wat hij nu laat zien is hoopgevend. Ik denk ook niet dat hij er vandaag doorheen gaat zakken."

Evenepoel staat momenteel op een tweede plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van 33 seconden op leider Tadej Pogacar, terwijl hij 42 seconden voorstaat op Jonas Vingegaard en 1 minuut en 3 seconden op Primoz Roglic.

Nieuws
  • Cor Vos