Dit zijn alle 31 (!) Nederlandse deelneemsters aan de Tour de France Femmes! 

De Tour de France Femmes is niet alleen de eerste drie dagen in Nederland, er doen ook heel veel Nederlandse rensters mee! We zetten ze alle 31 op een rijtje. 

marianne vos met zilver in parijs

De Spelen zijn afgelopen, maar de wielerfans hoeft zeker (nog) niet in een zwart gat terecht te komen. Zaterdag 17 augustus start de Vuelta, maar deze week is het eerst tijd voor de Tour de France Femmes avec Zwift.

20 procent van deelneemsters aan Tour de France Femmes is Nederlands

De derde editie van de Tour de France voor vrouwen kent voor het eerst een Grand Départ in het buitenland en waar kan dat beter dan het land dat het vrouwenwielrennen al decennia domineert: Nederland. De Tour de France Femmes is maar liefst drie dagen in Nederland, met vandaag een vlakke etappe van Rotterdam naar Den Haag, morgen een rit in lijn én een tijdrit in het centrum van Rotterdam en woensdag een start vanuit Valkenburg.

En mensen die gaan kijken, zien heel wat Nederlandse rensters voorbij zoeven, want van de 154 deelneemster zijn er maar liefst 31 Nederlands - de snelle rekenaar zal uitkomen op een percentage 20 procent! Dat zijn er een hele hoop, maar we zetten ze hieronder toch op een rijtje. Sommige namen zul je natuurlijk zeker kennen, maar andere namen klinken je wellicht onbekend in de oren.

Grote blokken Visma, SD Worx, Lidl-Trek

In het vrouwenwielrennen is Visma | Lease a Bike nog wél echt een Nederlandse ploeg. Bij de vrouwen zijn vijf van de zeven rensters Nederlands: Riejanne Markus, Marianne Vos, Fem van Empel en de wat onbekendere namen Femke de Vries en Sophie von Berswordt.

SD-Worx Protime is de grootste ploeg in het vrouwenwielrennen en heeft ook een Nederlandse licentie. Zij rijden met wat minder Nederlandse namen, maar het zijn zeker niet de minste namen: Demi Vollering, Lorena Wiebes en Europees kampioene Mischa Bredewold.

Lidl-Trek is het derde grote blok en de ploeg die SD W0rc dit seizoen al het vuur na aan de schenen legde. Dat doen ze in de Tour met drie Nederlandse rensters. De jonge Shirin van Anrooij gaat proberen een klassement te rijden en een gooi naar het wit te doen. Lucinda Brand en Ellen van Dijk zijn er voor het werk op het vlakke of kunnen voor een rit gaan.

Movistar nog steeds beetje Nederlands

Ook Team dsm-firmenich PostNL is een Nederlandse ploeg, maar zij vaardigen maar één iemand met een Nederlans paspoort af. Dat is niet de minste, want het is de vrouw die het Lorena Wiebes misschien wel lastig kan maken in massasprints: Charlotte Kool.

FDJ-SUEZ kennen we als de ploeg van de Deense Cecile Uttrup-Ludwig - en misschien komend seizoen wel van Demi Vollering, maar er zit nu ook al een Nederlands contingentje. Twee dames daarvan rijden de Tour: Amber Kraak en Loes Adegeest. Kraak reed dit seizoen al drie top 10-plaatsen bijeen in Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race en Brabantse Pijl.

De vrouwenploeg van Patrick Lefevere (met de Natasja en Servais Knaven aan het roer) AG Insurance-Soudal stuurt één Nederlandse naar de Tour: Ilse Pluimers, de Europees kampioene bij de beloften van vorig jaar.

Movistar stond eerder natuurlijk nog bekend als de ploeg van Annemiek van Vleuten, maar ook nu rijden er nog twee Nederlandse rensters bij de ploeg: Floortje Mackaij en Mareille Meijering. Die laatste renster heeft een bijzonder verhaal, want de 29-jarige Groningse is pas sinds 2023 WorldTour-prof. Ze was lang actief in de wetenschappelijke wereld, maar is nu dus wielrenster, en niet zomaar pelotonvulling: ze werd dit seizoen al elfde in de Giro.

Puck in de Tour

We noemden de twee andere jonge vrouwen die de cross domineren al en ook Puck Pieterse start na haar door een lekke band verloren zilver in de olympische MTB-race in de Tour. Ze wordt bij Fenix-Deceuninck geflankeerd door twee Nederlanders: Yara Kastelijn en Pauliena Rooijakkers. Kastelijn won vorig jaar een rit en ook Rooijakkers kan een klassement rijden.

Liv AlUla Jayco vaardigt ook drie Nederlandse vrouwen. De ploeg laat Urska Zigart, de verloofde van Tadej Pogacar thuis, maar Quinty Ton, Silke Smulders en Jeanne Korevaar rijden wel.

Nóg een Nederlands trio. Bij Lotto-Dstny Ladies staan Thalita de Jong, Maureen Arens en Anna van Wersch aan de start. De Jong is oud-wereldkampioen veldrijden, kende een hoop pech, maar is weer helemaal terug. Ze grossiert dit seizoen in top 10-plaatsen, maar won nog geen wegwedstrijd. Zit dat er deze Tour wel in?

Eenlingen

Dan tenslotte nog de Nederlandse dames die aan de ontbijttafel niet in hun moerstaal kunnen praten. Bij UAE Team ADQ staat Karlijn Swinkels aan de start. Zij werd al derde in het eindklassement van de Ronde van Burgos.

Bij Human Powered Health rijdt Marit Raaijmakers de Tour, bij Arkea-B&B Hotels is het uitkijken naar Maaike Coljé, Sylvie Swinkels zus van Karlijn) rijdt bij het Zwitserse Roland en Anouska Koster is in Scandinavische dienst bij Uno-X Mobility.