🎥 Met een heel peloton downhillen op de MTB? Dat ziet er zo uit!

Downhillen: zo snel mogelijk een een berg af op de MTB. Meestal is dat niet in een peloton, want het is gevaarlijk. In dit filmpje zie je het toch.

mass start peloton downhillers

Sinds de prestaties van Mathieu van der Poel op de mountainbike, en meer recent die van Puck Pieterse, krijgt de sport in Nederland wat meer aandacht. Maar dat gaat dan steevast over de cross country (en de shorttrack); het onderdeel dat het dichtst tegen wegwielrennen aanligt. Er is alleen nog veel meer in het mountainbiken. Wat te denken van het downhillen.

Downhillen in een peloton

Simpel gezegd is dat: je zo snel mogelijk naar beneden storten van een berg op je fiets, over nauwelijks begaanbare weggetjes. Dat klinkt vooral als waaghalzerij, en dat is het natuurlijk ook. Maar er komt ook een hoop behendigheid bij kijken. Het downhillen doe je meestal in je eentje. Een soort tijdrit eigenlijk.

Maar in de enduro, een langere downhillwedstrijd, zijn er soms ook mass starts - een afdaling in een peloton dus. Onlangs was er zo eentje in Courchevel, het Franse wintersportplaatsje. De Fransman Mahé Freydier deed mee en filmde het met z'n GoPro. De beelden zijn zeer spectaculair, je bekijkt ze hieronder!

Filmpjes!

De Belg Olivier Bruwiere filmde de Max Enduro Race in Courchevel ook met z'n GoPro en het hele half uur aan beelden daarvan staat op zijn eigen YouTube-kanaal. De beelden daarvan kun je hieronder bekijken.

De beelden van Freydier beginnen op ruim 2700 meter hoogte. In 34 minuten daalde hij 2000 meter af, want de finish lag in La Perrière op 770 meter hoogte. Freydier zet overigens nog veel meer toffe filmpjes op z'n Instagram. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. En ook op het YouTube-account van Bruwiere kun je terecht voor een portie downhillen.

Pelotonpraat
  • Instagram Mahé Freydier