Pogacariaans! Supertalent Visma springt naar kopgroep, kletst iedereen uit het wiel en rijdt de rest op grote achterstand in Italië

Jørgen Nordhagen (opleidingsploeg Visma | LAB) heeft dinsdag op grootse wijze de Coppa Citta di San Daniele gewonnen. 

Jorgen Nordhagen van Visma | LAB

Jørgen Nordhagen heeft de concurrentie weer eens omver geblazen. Het toptalent uit de beloftenploeg van Team Visma | Lease a Bike heeft een teleurstellend WK weggepoetst met een geweldige solozege. De 19-jarige Noor won de Coppa Cittã di San Daniele (1.2) in Italië.

Pogacariaans

Nordhagen deed het precies zoals Pogacar het deed op het WK. De beloftekopman van Visma vloog al tijdens de eerste van twee lokale rondes in finishplaats San Daniele del Friuli weg uit het peloton - op ongeveer 30 kilometer van de meet. De Noor ontbond zijn duivels op de steile Monte di Ragona, waar hij op indrukwekkende wijze de sprong naar de kopgroep maakte.

In die kopgroep was Visma toen al goed vertegenwoordigd door de aanwezigheid van de Nederlanders Darren van Bekkum en Menno Huising. "Op die manier kon ik me sparen in het peloton", reageert Nordhagen achteraf op de website van de Nederlandse ploeg. Dat kwam hem goed uit, want de jongeling voelde zich "nochtans niet goed in de openingsfase."

Bij de tweede passage van de steile helling ging Nordhagen opnieuw op de pedalen staan. Hij fladderde er vandoor en reed vervolgens solo naar de overwinning. Ruim anderhalve minuut later kwam Visma-renner Huising als nummer twee over de streep. De 20-jarige Nederlander won de sprint, die lichtjes bergop ging.

Indrukwekkend seizoen

De zege in de Coppa Cittã di San Daniele was alweer de zesde overwinning van Nordhagen dit seizoen (zijn wereldtitel langlaufen - ja, echt - niet meegerekend). De belofte van Team Visma | Lease a Bike maakte vooral in het tweede deel van 2024 indruk. Zo boekte hij in juli een klinkende overwinning op La Planche des Belles Filles in de Tour Alsace, waar hij derde werd in het eindklassement.

In augustus won hij een andere Italiaanse eendagskoers door de concurrentie op bijna 3 minuten (!) te zetten. Vervolgens mocht hij in de Deutschland Tour bij de profploeg van Visma proeven aan het hoogste niveau. Maar bij proeven bleef het niet, want de jongeling maakte indruk door de bergtrui te veroveren en werd zevende in de eindklassering.

Begin september was Nordhagen ook al de beste op de Monte di Ragona. In de Italiaanse rittenkoers Giro della Regione Friulia Venezia Giulia zat namelijk een etappe die leek op de eendagskoers die hij dinsdag won. Daar was hij niemand minder dan Pablo Torres (Tour de l'Avenir-winnaar) en Giulio Pellizzari (bijna-Girorit-winnaar) de baas. Hierdoor won hij ook het eindklassement.

De verwachtingen rond Nordhagen op het WK voor beloften in Zürich waren uiteraard hooggespannen. Het supertalent kon deze verwachtingen helaas niet waarmaken. Hij meldde zich ziek af voor de tijdrit en kon in de wegrit geen potten doen breken. Hij werd 39e op ruim twaalf minuten van winnaar Niklas Behrens, die volgend jaar zijn ploeggenoot wordt bij Visma.

Nieuws
  • Cor Vos