'Parkoers Ronde van Lombardije mogelijk onbegaanbaar door aardverschuivingen'

De uitgetekende route van de Ronde van Lombardije moet mogelijk aangepast worden als gevolg van aardverschuivingen. 

Regenval in Lombardije

Het slechte weer in Italiƫ drukt zijn stempel stevig op het wielernajaar. Eerst werd de Giro dell'Emilia in beestenweer afgelegd, daarna werd Tre Valli Varesine halverwege geannuleerd wegens zware regenval en nu lijkt ook de Ronde van Lombardije nadelen te ondervinden. Zo moet het parkoers van het monument mogelijk hertekend worden.

Passo Ganda

Cicloweb meldt dat aardverschuivingen als gevolg van zware regenval hier de oorzaak van zijn. Zo is de weg naar de top en een deel van de afdaling van de Passo Ganda momenteel gesloten vanwege aardverschuivingen. Dit is de tweede beklimming op het parkoers van Il Lombardia, welke ruim 9 kilometer lang is.

Volgens de Italiaanse website ligt er momenteel veel puin op het parkoers. Men werkt hard om de boel op te schonen, maar het is nog maar de vraag of de weg zaterdag alweer begaanbaar is. De organisatie zoekt mogelijk naar alternatieve routes rond de Passo Ganda.

Finale niet in gevaar

De problemen spelen zich dus vooral af op het eerste gedeelte van het parkoers. De finale lijkt vooralsnog geen hinder te ondervinden van het slechte weer. De beklimmingen van de Madonna del Ghisallo, Colma di Sormano en San Fermo della Battaglia vormen die finale.

Wereldkampioen Tadej Pogacar is de torenhoge favoriet voor de overwinning in Lombardije. De Sloveen zal in het laatste monument van het seizoen de kers op de taart willen zetten. De concurrentie lijkt vooral te komen van Remco Evenepoel en Enric Mas, al zijn er meer renners-in-vorm aan de start.

De Ronde van Lombardije wordt zaterdag afgelegd in droge omstandigheden. Ook vandaag is het droog, dus de wegen tussen Bergamo en Como krijgen gelukkig niet meer te maken met nieuwe regenval.

Nieuws
  • Cor Vos