Analyse | Dit waren volgens ons de 10 beste sprinters van 2024

Het wielerseizoen zit erop. Tijd om terug te blikken. Dat doen we in dit artikel met onze top 10 sprinters in 2024.

Achtergrond Leon Janssen

10) Alexander Kristoff

Hij werd dit jaar 37 jaar, maar Alexander Kristoff is nog steeds een razendsnelle sprinter. De Noor van Uno-X kende een goed jaar en won maar liefst acht keer. Hij won de Belgische eendagswedstrijden de Elfstedenronde Brugge, de Antwerp Port Epic en De Heistse Pijl.

Daarnaast won Kristoff etappes in de Tour of Norway (1), de Arctic Race of Norway (2) en in de Cro Race (2). Écht pijlsnel is hij niet meer, maar op ervaring plaatste hij zich keer op keer vooraan in de massasprints dit jaar. Zo werd hij ook nog twee keer derde in Tour de France.

9) Jordi Meeus

In de Tour van 2023 was Jordi Meeus de verrassende winnaar op de Champs-Élysées. Maar die memorabele sprintoverwinning heeft hij dit seizoen geen groots gevolg kunnen geven. Toch sprintte de jonge Belg van Red Bull-BORA-hansgrohe flink wat knappe resultaten bij elkaar.

Zijn eerste topresultaat was een derde plek in Gent-Wevelgem, waar hij achter Mads Pedersen en Mathieu van der Poel de pelotonsprint tegen alle grote sprinters won. Hij versloeg daar zes sprinters die boven hem in dit lijstje staan... Verder won Meeus dit jaar twee keer: een rit in de Ronde van Noorwegen en in de Ronde van Wallonië. De nu 26-jarige renner reed geen grote ronde dit jaar.

8) Arvid de Kleijn

Nederlander Arvid de Kleijn won dit jaar vijf keer. Daarmee is hij de op-één-na succesvolste Nederlander in het profpeloton. De sprinter van Tudor Pro Cycling deed dat zelfs op het hoogste niveau; De Kleijn won namelijk een massasprint in Parijs-Nice. Daar versloeg hij Laurence Pithie en Dylan Groenewegen.

Ook in de UAE Tour was De Kleijn goed. Daar sprintte hij drie keer naar de twee de plek; drie keer achter Tim Merlier. Verder won hij de Franse najaarskoersen GP de Fourmies en Grand Prix d'Isbergues en zegevierde hij tweemaal in de Tour de Langkawi.

7) Kaden Groves

Met drie sprintzeges en de groene trui was Kaden Groves dé sprinter van La Vuelta. Hoewel, Wout van Aert was natuurlijk op weg om het groen te bemachtigen, maar na diens zware crash lag de weg naar het groen open voor Groves.

De Australiër was ook in de Giro goed bezig. In een sterk deelnemersveld (met Olav Kooij, Jonathan Milan én Tim Merlier) won hij niet, maar eindigde hij wel vier keer op het podium. Met recht een van de tien beste sprinters van 2024 dus!

Groves op weg naar zijn derde ritzege in La Vuelta

6) Dylan Groenewegen

De enige Nederlandse ritwinst in de Tour de France dit jaar staat op naam van Dylan Groenewegen. De rappe Amsterdammer won de zesde etappe van de Tour, wat het absolute hoogtepunt van zijn seizoen was. Hij versloeg Biniam Girmay en Fernando Gaviria in de straten van Dijon.

Anderhalve week daarvoor werd Groenewegen ook al Nederlands kampioen op de weg door Olav Kooij te verslaan in een rechtstreeks duel. Bovendien won hij dit seizoen een etappe in de Ronde van Slovenië en won hij de eendagskoersen Ronde van Limburg en Classica Comunitat Valenciana.

5) Biniam Girmay

Met drie ritzeges en de eindwinst in het puntenklassement was Biniam Girmay dé revelatie van de Tour de France. De uit Eritrea afkomstige renner verbaasde de hele wielerwereld in de Ronde van Frankrijk en zette zijn thuisland op z'n kop.

Het niveau dat hij in de Tour liet zien liet hij in de rest van het jaar amper zien. De enige overwinningen in de rest van het seizoen waren de Surf Coast Classic in januari en het Circuit Franco-Belge (op een aankomst voor punchers) in mei. De pure sprintersbenen waarover de renner van Intermarché tijdens Le Grande Boucle beschikte zagen we verder nergens.

4) Olav Kooij

Op basis van wat hij in 2024 heeft laten zien, kunnen we zonder schroom stellen dat Olav Kooij de beste sprinter van Nederland is. Oké, Groenewegen versloeg hem op het NK, maar Kooij won dit jaar maar liefst acht keer, waarvan zeven (!) keer in de WorldTour.

De jonge sprinter van Team Visma | Lease a Bike won de Clasica de Almeira, één rit in de UAE Tour, twee ritten in Parijs-Nice, één rit in de Giro, twee ritten in de Ronde van Polen én de BEMER Cyclassics. Een indrukwekkend lijstje. Bovendien versloeg de nu 23-jarige Kooij de drie allerbeste sprinters van dit moment al eens in 2024.

3) Jonathan Milan

Vergeet Alessandro Petacchi en vergeet Mario Cipollini! Jonathan Milan is de komende jaren dé Italiaanse superster in de massasprint. De renner van Lidl-Trek is mogelijk zelfs de snelste spurter van peloton, maar nog niet de meest succcesvolle.

Milan won in 2024 elf keer, waarvan zijn drie sprintzeges in de Giro er natuurlijk huizenhoog bovenuit springen. Daar vocht de Italiaan een boeiend sprintduel uit met Tim Merlier en Olav Kooij, waarna hij voor het tweede jaar op rij de puntentrui bemachtigde. Bovendien won Milan dit jaar ritten in de Renewi Tour, de Tirreno-Adriatico en de Deutschland Tour.

2) Jasper Philipsen

Hij moest het groen dit jaar aan Girmay laten, maar Jasper Philipsen was opnieuw pijlsnel in de Tour de France. Op gang geholpen door Mathieu van der Poel won de Vlam van Ham drie etappes in de Tour. Bovendien won hij met Milaan-Sanremo en de Classic Brugge-De Panne twee hoofdprijzen voor sprinters.

Verder won hij dit jaar een rit in de Tirreno-Adriatico, een etappe in de Ronde van België en een massasprint in de Renewi Tour. Ook was hij de snelste in de Sparkassen Münsterland Giro. Philipsen behoorde in 2024 dus opnieuw tot de allerbeste sprinters van het peloton. Toch is hij de status van onbetwiste nummer één sprinter van de wereld verloren...

1) Tim Merlier

Die status is namelijk in handen van niemand minder dan Tim Merlier. De nu 31-jarige Belg kon zijn sprintersbenen in de Tour de France helaas niet tonen, maar was in de rest van het seizoen overal succesvol. Hij verloor her en der wel eens van Kooij, Milan en Philipsen, maar versloeg hen alledrie geregeld met overmacht.

Merlier won al in februari, toen hij twee ritten in de AlUla Tour en drie in de UAE Tour op zijn naam schreef. Vervolgens klopte hij Philipsen in Nokere Koerse, verloor hij van Philipsen in de Classic Brugge-De Panne en versloeg hij Philipsen weer in de Scheldeprijs.

Merlier klopte Philipsen in het officieuze WK Sprint in Schoten

Omdat Remco Evenepoel zijn pijlen had gericht op de Tour de France, was er voor Tim Merlier geen plek in de Tourselectie van Soudal Quick-Step. De Belg focuste zich daarom op de Giro, waar hij een beklijvend duel uitvocht met zowel Jonathan Milan als Olav Kooij. Merlier won er uiteindelijk drie ritten, waaronder de slotrit in Rome.

Ook in het tweede seizoensdeel was Merlier zeer succesvol. De blonde spurter won twee keer in de Ronde van België en één keer in die van Polen. Vervolgens klopte hij de volledige sprinttop op het EK in Hasselt. Daar sprintte hij in het bijzijn van Kooij, Milan én Philipsen overtuigend naar de Europese titel. Wat ons betreft sprintte hij daar ook definitief naar de titel beste sprinter van 2024!