Tom Dumoulin: 'Ben weer fris en hongerig'

Tom Dumoulin begint is na een rotjaar helemaal klaar om in 2020 aan een nieuwe episode in zijn carrière te beginnen. Van zijn knie heeft hij geen last meer en de gedwongen rust was misschien helemaal niet verkeerd, zo vertelt hij aan De Telegraaf.
Tom Dumoulin

2019 was een bewogen jaar voor Tom Dumoulin. Ten eerste was er de val in de Giro, waardoor zijn seizoen in duigen viel. Daarnaast boterde het niet tussen hem en z'n ploeg Sunweb, waardoor hij z'n contract verbrak en verkaste naar Jumbo-Visma. Toch eindigt hij het jaar met een positieve noot, vertelt hij aan De Telegraaf: "Ik zit nu veel beter in mijn vel dan twaalf maanden geleden"

De noodzakelijke rust zorgde ervoor dat de Giro-winnaar van 2017 even afstand kon nemen van de sport en tijd had om zich te bezinnen, zegt hij: "Pas toen ik afgelopen zomer noodgedwongen alle rust kende, had ik de tijd om mezelf eens goed te analyseren."

Dumoulin vertelt dat hij eind 2018 twijfelde over hoe graag hij nog fietste en dat die twijfel steeds meer begon te leven toen hij niet lekker in zijn vel zat bij Sunweb. Volgens hem lijkt het leven van een topsporter voor velen misschien heel mooi, maar het heeft. zeker zijn moeilijke kanten. 

"Ik heb nu weer de ambitieuze honger om een topwielrenner te zijn", zegt hij. "Ik kan niet wachten om weer een rugnummer op te spelden. Nu kijk ik opnieuw met veel enthousiasme en vreugde naar mijn sportieve toekomst. Twaalf maanden geleden keek ik vooral met plezier terug op het afgelopen seizoen, maar overheersten de twijfels richting de toekomst. Destijds leek winnen alleen nog maar te tellen. Komend voorjaar ga ik weer een beetje als een nobody mijn eerste koersen rijden. Ik mag mezelf weer laten zien wat ik kan. Die uitdaging, dat vind ik mooi."

De knie is hersteld

Er zijn geen twijfels meer over Dumoulin zijn knie, ook niet bij de renner zelf. "De orthopeed die me in juli heeft geopereerd, durfde mij direct na de operatie al te garanderen dat ik over een paar maanden geen last meer zou hebben", verklaart de Limburger. "In de eerste periode had ik nog wel wat terugval en kleine ontstekingen, maar sinds mijn vakantie in Zuid-Afrika heb ik geen enkel moment meer last gehad van mijn knie."

Dumoulin vertelt ook waarom het zo mis ging met de knie in de vierde Giro-etappe. Tijdens die valpartij viel hij met een gebogen knie op een kettingblad. De scherpe tandjes van dat blad hebben in een pees geprikt, die daardoor is ingescheurd. Voor genezing was veel rust nodig, maar Dumoulin begon te snel en is te veel gaan fietsen. Daarnaast zat er vuil in. Bij een tweede operatie in juli is dat weggehaald, waarna er na een lange revalidatieperiode volgde.

Giro of Tour?

Jumbo-Visma maakte al bekend dat Steven Kruijswijk de Vuelta gaat rijden als kopman. De Giro en Tour worden verdeeld tussen Roglic en Dumoulin. Volgens Dumoulin is het geen nadeel om meerdere kopmannen te hebben, maar juist een voordeel: "Team Ineos doet dit ook al jaren zo in de Tour. Ze starten met een kopman, maar hebben meestal ook nog een of twee reserve-kopmannen. Bij hen werkt dit al jaren goed"

Aanstaande vrijdag maakt Jumbo-Visma bekend of Dumoulin de Giro of de Tour als kopman rijdt.

Laatste nieuws