Vuelta vandaag: een echte vluchtersetappe!

Hoogstwaarschijnlijk zal het vandaag weer voor de vluchters zijn. Dus zal het een gevecht worden om in de kopgroep te komen.

Vuelta

De Vuelta blijft nog langer op Franse bodem, want de elfde etappe wordt in gang geschoten in Saint Palais, dat in het departement Pyrénées-Atlantiques gelegen is. De eerste 117 kilometer van de rit lopen nog door Frankrijk, maar niet veel later steken de renners de grens met Spanje over om dertig kilometer later even terug te keren naar Frankrijk en uiteindelijk ‘gewoon’ te finishen in Spanje. In Urdax-Dantxarinea om precies te zijn. Deze plek ligt in de regio Navarra, dat naast het Baskenland ligt.

De hoofdstad van de regio is Pamplona, dat qua cultuur vooral bekend is vanwege het stierenvechten tijdens de San Fermínfeesten. Het stierenvechten valt vooral in het oog, maar de feesten zijn ook bedoeld om op culinair vlak te tonen wat Pamplona heeft te bieden. Ook de grote Miguel Indurain komt uit de regio Navarra, maar kwam een stuk zuidelijker ter wereld dan finishplaats Urdax-Dantxarinea. Indurain is niet de enige wielrenner die zijn levenslicht zag in Navarra, want onder anderen huidige-beroepsrenners als Imanol Erviti (Movistar), Enrique Sanz (Euskadi) en Julen Amezqueta (Caja-Rural) zullen finishen in hun thuisregio indien ze mogen starten in de Vuelta.

Onder de bezielende aanmoedigingen van Baskische fans zullen de renners wederom een niet al te makkelijk parkoers voorgeschoteld krijgen. Voorafgaand aan de finale liggen er twee beklimmingen van derde categorie. Op zo’n zestig kilometer van de meet begint de finale met de Col d’Ispéguy, een helling van tweede categorie aan zo’n zes procent. Deze berg heeft meerdere keren in de Tour de France gelegen.

In de afdaling van de Ispéguy wordt de grens tussen Frankrijk en Spanje weer gepasseerd. Daarmee zijn de hindernissen nog niet gedaan, want de Col de Otxondo volgt nog. Een niet al te lastige beklimming, die in ieder geval onder de klassementsrenners geen verschillen zal brengen. Het is weer een etappe voor de aanvallers. Vorig jaar bleef de vroege vlucht liefst negen keer vooruit. Escartín is duidelijk over deze etappe: “Elke aanval biedt de nodige kansen om te winnen. Dit is een echte overgangsetappe."

Favorieten

Bij aanvallers is Thomas De Gendt de eerste naam die de revue passeert. De Belg vertelde wel dat zijn vormcurve dalende is, maar De Gendt is natuurlijk geen gewone en kan misschien nog iets uit zijn hoge hoed toveren. Na de opdoffer in de tijdrit van kopman Miguel Ángel López krijgen de Astana-renners nu wellicht meer kansen om zich te laten zien in de vroege vlucht. Dat zou goed nieuws zijn voor Luis Léon Sánchez en Omar Fraile, die beiden nog nooit een Vuelta-rit wonnen. 

Verder heeft Deceuninck-Quick Step met Zdenek Stybar en Philippe Gilbert twee sterke ijzers in het vuur. De Tsjech en Belg rijden de Vuelta als voorbereiding op het wereldkampioenschap, maar zullen de kans op een ritzege zeker niet laten liggen. Vandaag ligt er een ideaal parkoers voor beide renners. Datzelfde geldt voor Edvald Boasson Hagen, die we nog helemaal niet hebben gezien deze Ronde van Spanje. 

Tot slot kun je de namen verwachten die zich al hebben laten zien deze Vuelta, zoals Jesus Herrada, Jetse Bol, Alex Aranburu, Nikias Arndt en Gianluca Brambilla. Voor sprinters als Luka Mezgec en Sam Bennett lijkt het te zwaar te zijn. 

**** Thomas De Gendt

*** Philippe Gilbert, Zdenek Stybar

** Alex Aranburu, Nikias Arndt, Jesus Herrada

* Edvald Boasson Hagen, Gianluca Brambilla, Luis Léon Sánchez, Omar Fraile