Vuelta vandaag: eerste aankomst bergop!

Zoals gewoonlijk ligt er direct een zware bergetappe in de eerste week. De klassementsmannen moeten met de billen bloot!

Vuelta

De Vuelta a España zou de Vuelta a España niet zijn als er geen lastige rit in de eerste week zou liggen. Nooit zal er zo’n aanloop worden georganiseerd zoals de Giro d’Italia van dit jaar, waar het echte gebergte pas na anderhalve week werd opgezocht. Hoewel de aanloop voor Spaanse begrippen nog best makkelijk was, zullen de klassementsrenners in de vijfde rit met de billen bloot moeten. “Dit is een etappe die de mannen van de jongens gaat scheiden”, zegt wedstrijdleider Escartín. “De koers gaat bovendien langs winderige wegen die hun tol zullen eisen voordat de laatste klim begint.

De slotklim is met gemiddeld 7,3 procent volgens Escartín niet eens overdreven steil, maar dat zal vooral komen doordat er genoeg beklimmingen in Spanje te vinden zijn die nog steiler omhooglopen. De eerste vier kilometer van de klim naar Observatorio Astrofísico de Javalambre zijn niet zwaar. Met een gemiddelde van vier procent zijn de kilometers voor de meeste renners te overzien. Nadien zijn er desondanks grote verschillen te maken en zullen erkende klauteraars als Miguel Ángel López en Nairo Quintana zich als een kind in de snoepwinkel wanen. De renners moeten naar bijna tweeduizend meter hoogte, waar op de top de sterrenwacht van Javalambre opdoemt. De laatste acht kilometer lopen aan ongeveer negen procent.

De slotklim is dus veeleisend, maar ook de kilometers naar Javalambre toe zijn niet makkelijk te verteren. Vrijwel vanuit de start gaat het al omhoog. De top van de Puerto de Alcublas, een klim van tweede categorie, ligt pas na 39 kilometer, waardoor de eerste schifting dan al gemaakt wordt. Na de Alcublas loopt het golvend richting de slotklim. Wie daar alleen komt te zitten zal een niet al te leuke dag voor de boeg hebben. Kortom, het is een etappe om verschillen te slaan.

Favorieten

De eerste rit in lijn liet al zien wie er in orde waren. Het Movistar-duo Alejandro Valverde en Nairo Quintana lieten bijvoorbeeld zien over goede benen te beschikken. Daarnaast zijn er nog meer duo's die willen laten zien dat ze nog genoeg motivatie hebben voor de Ronde van Spanje, bijvoorbeeld leider Nicolas Roche en Wilco Kelderman en het Jumbo-Visma-duo Primoz Roglic en George Bennett

Verder is het uitkijken naar Miguel Ángel López, die zich als een van de weinige puur en alleen heeft voorbereid op de Ronde van Spanje. De Colombiaan zal deze etappe hebben omcirkeld in zijn agenda. Verder is het letten op Rafal Majka, Davide Formolo, Esteban Chaves, Fabio Aru en Pierre Latour. 

**** Alejandro Valverde

*** Primoz Roglic, Miguel Ángel López

** Rafal Majka, Fabio Aru, Nairo Quintana

* Davide Formolo, George Bennett, Wilco Kelderman, Esteban Chaves