Tour vandaag: gevaarlijke heuvel in finale naar Gap

De Tour de France gaat vandaag verder naar Gap. Het is de laatste kans voor de heuvelspecialisten. Of heeft Julian Alaphilippe een plannetje?

Tour
  • Afbeelding van Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Gap is een echte Tour de France-stad. Een route van de Tour de France is eigenlijk niet af zonder Gap als start- of finishplaats. Toch is het al van vier jaar geleden dat de plek een start of aankomst mocht organiseren van de Tour de France. De plek in de Hautes-Alpes was toen bijzonder gunstig gezind voor de Spanjaard Rubén Plaza, die momenteel zijn geld verdiend bij Israel Cycling Academy en zichzelf dus niet zal opvolgen als winnaar in Gap.

In het verleden hebben er sprinters gewonnen in Gap, zoals Erik Zabel en Thor Hushovd, maar veel vaker was een etappe naar Gap een feestje voor pure aanvallers. Plaza dus. Maar ook Rui Costa, Pierrick Fédrigo en Alexandre Vinokourov wonnen er. Vino wist de plakkerige afdaling van de Côte de La Rochette met succes te bedwingen. We horen u denken: die Côte de La Rochette, die kennen we ergens van.

Dat kan goed kloppen, want het is de afzink waar Joseba Beloki in 2003 hard tegen het asfalt sloeg en zijn heup brak. De beelden van Lance Armstrong die Beloki net kon ontwijken en door een maisveld de weg weer opreed, staan voor altijd in het geheugen gegrift van wielerliefhebbers. Hoewel de finale dit jaar enigszins vergelijkbaar is, laat de organisatie de Rochette links liggen.

Streek

Terwijl de Pyreneeën nog nadreunen bij menig klassementsrenner naderen de Alpen met rassenscheden. Via Pont du Gard trekt de Tourkaravaan richting het oosten van Frankrijk naar Gap. Die stad is al eeuwenoud, het werd zelfs al bewoond ten tijde van de prehistorie, en werd officieel gesticht door de Galliërs. Gap is gelegen op ruim zevenhonderd meter en daarmee het hoogstgelegen departement van Frankrijk. Het centrum van Gap is levendig en de kathedraal Notre-Dame-et-Saint-Arnoux de Gap absoluut de moeite waard. Qua culinaire hoogstandjes staat Gap vooral bekend om hun Gapençais-kaas.

Startplaats Pont du Gard ligt niet ver van Nîmes, waar de zestiende etappe startte en eindigde. Het gebied staat bekend om de Romeinse geschiedenis en gebouwen die nog uit die tijd stammen. Wat betreft Pont du Gard is dat net zo. Sterker nog, de Pont du Gard is een Romeinse brug die bij haast iedereen wel een belletje doet rinkelen. De brug met welbekende Romeinse bogen werd ontworpen in de eerste eeuw na Christus en geldt inmiddels als UNESCO-werelderfgoed. Onderweg rijden de renners ook langs het Romeinse theater van Orange.

Parkoers

Met 200 kilometer voor de boeg zal het een lang dagje worden in het peloton. De etappe lijkt vooral geschikt voor aanvallers. Renners die voor lange tijd hoge wattages kunnen wegtrappen en bovendien niet te zwaar zijn als het bergop gaat. En bergop gaat het vrijwel heel de dag. In de vallei van de Rhône gaat het de eerste 140 kilometer vrijwel constant licht omhoog.

Het zal warm worden, maar de etappe zou toch iets kunnen zijn voor Tim Wellens

Ondanks dat er maar één serieuze beklimming op het programma staat moeten de renners de nodige hoogtemeters overbruggen. De start is 24 meter boven zeeniveau, terwijl de finish op zo’n 740 meter boven zeeniveau ligt. Dit kan weleens een zwaardere dag worden dan vooraf wordt gedacht. De Col de la Sentinelle wacht bovendien nog in de slotfase. De top ligt op zeven kilometer van de meet en de helling is 5,2 kilometer aan 5,4 procent.

Favorieten

De etappe naar Gap is te zwaar voor de pure sprinters, maar jongens als Peter Sagan, Michael Matthews, Matteo Trentin, Jasper Stuyven en Sonny Colbrelli moeten de klim in de slotfase kunnen overleven. Het is de vraag of hun ploegen het heft in handen willen nemen en heel de dag de koers willen controleren. 

Het zou namelijk ook een ritje voor aanvallers kunnen worden. Greg Van Avermaet en Oliver Naesen hopen nog iets te maken van hun Tour de France. In de Alpen zal het niet gebeuren, dus moeten ze het in Gap laten zien. Daarnaast kun je mannen als Alexey Lutsenko, Matej Mohoric en Daryl Impey opschrijven. En misschien is geletruidrager Julian Alaphilippe nog wel iets van plan in de afdaling naar Gap. 

**** Peter Sagan

*** Michael Matthews, Matteo Trentin

** Sonny Colbrelli, Daryl Impey, Greg Van Avermaet

* Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Matej Mohoric, Alexey Lutsenko