Tour vandaag: heuveletappe op de Franse feestdag

Met Julian Alaphilippe weer in het geel trekt het peloton verder in de Auvergne. De Fransen zullen zich willen laten zien op de nationale feestdag.

Tour
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Op de nationale feestdag begint de negende etappe waar de achtste is geëindigd: Saint-Étienne. Naast een industriestad is Saint-Étienne ook de stad waar de wieg stond van Roger Rivière, die eind jaren vijftig gold als de grootste uitdager van zijn landgenoot Jacques Anquetil. Rivière won vijf Touretappes, was drie keer wereldkampioen achtervolging op de baan en verbrak twee keer het werelduurrecord.

De Tour de France van 1960 ging van start zonder Anquetil en Rivière werd dan ook naar voren geschoven als topfavoriet. Na de dertiende etappe, toen Rivière al drie ritten voor zich had opgeëist, stond de Italiaan Gastone Nencini op de eerste plaats in het algemeen klassement. Rivière was echter een erkend tijdrijder en met nog een beproeving tegen de klok van 83 kilometer voor de boeg, had de Fransman uitstekende kansen op de eindzege. Tot het noodlot toesloeg. In de afdaling van de Col du Perjuret miste Rivière een bocht en viel hij tien meter het ravijn in. Takken redden zijn leven, maar niet zijn veelbelovende wielercarrière. Hij raakte voor tachtig procent verlamd en zou zijn Tour de France-droom nooit meer kunnen najagen.

Tegen NRC vertelde oud-wielrenner Ab Geldermans in 2010 over Rivière. “Zijn stijl was onvoorstelbaar mooi. Net als Miguel Indurain zat hij gebeeldhouwd op de fiets. Mooier dan Jacques Anquetil, die met een wat gebogen rug reed. Rivière was explosiever. Geweldige tijdrijder en klimmer: hij kon alles. Ik weet honderd procent zeker dat hij een paar keer de Tour de France zou hebben gewonnen.” Zijn carrière eindigde echter niet op het podium in Parijs, maar in een helikopter in het Centraal Massief. De start in zijn geboortestad is een mooi moment om even stil te staan bij de kampioen die geen kampioen werd.

Streek

Het peloton trekt westelijker en gaat langzaamaan richting de Pyreneeën. De etappe kruist dwars door de Auvergne, een gebied dat economisch bekend is komen te staan om de bandenindustrie. De op een na grootste bandenproducent ter wereld, Michelin, heeft haar hoofdkantoor in de Auvergne staan.

De finish in Brioude zal vooral in het hoofd van Romain Bardet al een aantal keer zijn afgespeeld. De kopman van Ag2r-La Mondiale kwam ter wereld in Brioude en zal extra gebrand zijn om zichzelf te laten zien. De belangrijkste trekpleister van Brioude is de Basiliek Saint Julie de Brioude. De kerk staat vandaag de dag bekend als een van de belangrijkste toeristische trekpleisters uit het Centraal Massief.

Parkoers

Koersdirecteur Christian Prudhomme noemt de negende etappe er wederom eentje voor de aanvallers. Het gaat opnieuw bijna de gehele dag op en af. Vroeg in de etappe rijden de renners de Mur d’Aurec-sur-Loire op, een helling van 3,4 kilometer aan liefst 10,4 procent. Vervolgens wacht er een lang plateau. Als niet zo goed klimmende renner wil je zo snel mogelijk terugkeren na de Mur d’Aurec-sur-Loire, want anders wordt het een lange en slopende dag.

Ook de slotfase is namelijk niet makkelijk, want op dertien kilometer van de meet ligt de top van de laatste beklimming: de Côte de Saint-Juste (3,8 km aan 7,1%). Na de top van die klim gaat het enkel nog naar beneden en zal het peloton in razende vaart Brioude binnen rijden. De grote vraag is dan: wie zitten er dan nog in het peloton?

Favorieten

Het is weer een dag die alle kanten op kan. Goed klimmende sprinters zullen kansen zien op de dagzege. Jongens als Peter Sagan, Matteo Trentin, Michael Matthews en Sonny Colbrelli. Aan de andere kant is het een moeilijke dag om te controleren voor de ploegen van hen. Dus de grote vraag zal zijn: welke ploeg is bereid om de controle op zich te nemen? 

Het zal waarschijnlijk een flinke strijd worden om in de vroege vlucht te komen. Jongens als Tim Wellens, Tiesj Benoot, Matej Mohoric, Oliver Naesen, Greg van Avermaet en Wout van Aert hebben deze rit ook omcirkeld in hun agenda. En dan is er nog Julian Alaphilippe die ook weer een parkoers op zijn maat vindt. De Fransman rijdt in het geel op de nationale feest, dus de ritzege zal ongetwijfeld in zijn hoofd zitten. Dan zal Deceuninck-Quick Step wel het heft in handen moeten nemen. 

**** Julian Alaphilippe

*** Peter Sagan, Greg van Avermaet

** Michael Matthews, Wout van Aert, Tim Wellens

* Matteo Trentin, Sonny Colbrelli, Oliver Naesen, Matej Mohoric