Giro vandaag: neemt Campenaerts revanche in slottijdrit?

De Giro d'Italia ligt zo goed als in een plooi. De grote vraag vandaag: wie wint de slottijdrit?

Giro

Start: Verona

Finish: Verona 

Tekst: Ludo van Klooster

Afstand: 17 kilometer

Streek 

De 102de Giro d’Italia eindigt in de stad van Romeo en Julia. In de twintig eeuwen oude Arena speelt in de zomermaanden muziek de hoofdrol, maar vandaag de fiets. Voor de vierde maal eindigt de slottijdrit van de Giro hier. Verona ligt in de regio Veneto en is altijd al een belangrijk handelscentrum en verkeersknooppunt geweest in de verbinding met Duitsland. Voor de twintigste keer eindigt een Girorit in deze stad, waarvan viermaal dus een tijdrit met slot in de Arena. De drie voorgaande keren was de Girowinnaar hier een Italiaan, in 1981 Giovanni Battaglin, in 1984 Francesco Moser, en in 2010 Ivan Basso. 

Parkoers

De korte slottijdrit van 15,6 kilometer start in het zuiden van Verona in de Fiera zone tussen de tentoonstellingshallen en maakt een noordelijke lus over de Torricelle klim. Op de top van de klim van vierde categorie (4,5 km, gemiddeld vijf procent) wordt een tussentijd gemeten. De renners dalen naar het stadscentrum langs de viale Marsala, steken de Adige over bij de Vittoria brug die de overwinning op de Hongaars Oostenrijkse keizer symboliseert in de Eerste Wereldoorlog en eindigen hun Giro via de piazza Bra in de Arena.

In 2010 beëindigden Bauke Mollema en Steven Kruijswijk hier hun eerste Giro. De Groninger als twaalfde, de Brabander als achttiende. De Nederlanders hebben enkele jaren later hun beste prestatie geleverd met respectievelijk een zevende en een vierde plaats. Dit jaar gaat Mollema zich verbeteren. 

Favorieten

De slottijdrit in Verona is niet makkelijk, maar toch is de grote favoriet geen klassementsrenner. Victor Campenaerts hoopt zich te revancheren voor zijn knullige optreden in de eerste tijdrit. De Belg leek af te stevenen op ritwinst, maar na een slecht verlopen wissel moest hij de zege toch laten aan Primoz Roglic

Daarmee is de misschien wel grootste uitdager genoemd van Campenaerts. De Sloveen heerste de eerste anderhalve week, maar kwam in het hooggebergte te kort op Richard Carapaz, Vincenzo Nibali en Mikel Landa. De Sloveen hoopt zich naar zijn eerste podiumplek in een grote ronde te rijden vandaag. Gezien de tijdritcapaciteiten van Landa moet dat geen problemen opleveren. 

Verder is het uitkijken naar Bob Jungels. De Luxemburger kan op een goede dag ongenadig hard rijden, maar er is een probleem: Jungels heeft nog geen goede dag gehad in Italië en beleeft daardoor een zeer teleurstellende Giro d'Italia. Namen die je ook vooraan kunt verwachten zijn Chad Haga en andere klassementsrenners als Bauke Mollema, Simon Yates en Rafal Majka

**** Victor Campenaerts

*** Primoz Roglic, Vincenzo Nibali

** Bob Jungels, Chad Haga, Bauke Mollema

* Rafal Majka, Simon Yates, Ion Izagirre, Andrey Amador