Giro vandaag: Peloton beeft voor de Mortirolo!

Door Ludo van Klooster

mortirolo

Etappe 16, dinsdag 28 mei

***** Lovere - Ponte di Legno, 194 km, bergrit                    

Streek

De rit in de regio Lombardia vertrekt aan de noordkant van het Iseo meer in Lovere. Op de eerste hindernis, de Presolana pas, passeren de renners de woonplaats Rovetta van tweevoudig Giro winnaar Paolo Savoldelli (2002, 2005).

Na de tweede klim, Croce di Salven, rijden de renners de vallei Valcamonica in door Capo di Ponte, dat in 1979 als eerste Italiaanse plaats kwam op de lijst van Unesco’s werelderfgoed. De Gavia is geschrapt wegens overvloedige sneeuwval. In 1988 bereikte Johan van der Velde er als eerste de top in de beroemde sneeuwetappe en na de 21 kilometer ijskoude afdaling won Erik Breukink de rit. 

Vandaag gaan ze linea recta richting de Mortirolo klim, een oorlogsroute tussen de valleien Valtellina en Valcamonica. 

Parkoers

De 12 kilometer klim tegen gemiddeld 10,5% hellingspercentage beklommen werd in 1990 voor het eerst opgenomen in de Giro. De ruim tien kilometer afdaling is technisch dus gevaarlijk en dan is het nog zestien kilometer licht bergop naar de finish. 

In 1994 maakte een jonge Pantani de Mortirolo in één dag tot een mythische Giro berg. De kalende klimmer reed er de Spanjaard Miguel Indurain en de Rus Evgeni Berzin uit de wielen. Gaat vandaag Yates voor net zo’n kunststuk?