Giro vandaag: Het wordt weer sprinten!

Vlakker dan vandaag wordt een Giro-etappe niet. De renners rijden Ravenna landinwaarts naar Modena, de thuishaven van autofabrikant Ferrari. Een biljartvlakke etappe van 147 kilometer. Voer voor de sprinters!

Giro d'Italia

Tekst: Ludo van Klooster

Parkoers

De naam is duidelijk: de Po vlakte is vlak, dus eindelijk strijden de sprinters weer eens voor de overwinning.Acht keer eerder eindigde een etappe in Modena, de laatste was toch al in 1985 toen de Zwitser Daniel Gisiger er won. Na die tijd waren er alleen starts van Giro ritten in Modena. In 2008 en 2012 won Cavendish die etappes, in 2014 Bouhanni en in 2016 Ulissi. In laatstgenoemde Giro’s was er zeker ook Nederlandse inbreng. In 2014 ontdekte Wilco Kelderman zichzelf met een zevende plaats en in 2016 droeg Steven Kruijswijk de roze trui tot de val in de sneeuwwand. Vandaag lijkt er geen Nederlander kansrijk, maar we laten ons graag verrassen. Favoriet zijn de Caleb Ewan, Pascal Ackermann en Elia Viviani.

Streek

De stad Ravenna bloeide vooral in de tijden als hoofdstad van achtereenvolgens het West Romeinse, het Oostgothische en het Byzantijnse Rijk. De twee basilieken uit de vijfde en zesde eeuw getuigen ervan, alsmede de betoverende mozaïeken. Vanuit fietsstad Ravenna, waar Dante Alighieri in 1321 is gestorven en begraven, vertrekt de Giro voor de achtste keer.

De renners rijden westwaarts in de regio Emilia Romagna en maken alleen een lus om finishplaats Modena van de noordkant te benaderen. Onderweg komen ze in de Po-vlakte door kleine plaatsen met grote wielerhistorie. Na 20 kilometer in het landbouwcentrum Russi zullen velen zich Luciano Pezzi (1921 - 1998) herinneren. Na zijn wielrencarriere, hij was ‘gregario’ van Coppi toen die in 1949 de Tour won, was hij succesvol ploegleider van Gimondi, Adorni en Moser, veel later was hij ploegdirigent van streekgenoot Marco Pantani. Hij overleed in de periode tussen de Giro en Tour die Pantani in 1998 won. Na Lugo, woonplaats van wielergrootheid Ferretti, zie elders in dit blad, en de plaatsje Bomporto, bekend van de Lambrusco wijn, komt de Giro karavaan in het schitterende Modena (klemtoon op Mó).

Favorieten

Het gaat vandaag 'gewoon' weer sprinten worden. Hadden we al gezegd dat het parkoers biljartvlak is? Je kunt een liniaal leggen op het profiel en het past. Voor de dagwinnaar moet je het dus bij de sprinters zoeken.

Pascal Ackermann is onze topfavoriet wanneer het om sprinten gaat, al was Caleb Ewan afgelopen zaterdag de snelste. We zetten Ewan toch een stapje onder Ackermann, samen met Elia Viviani. De Italiaan heeft nog geen etappe gewonnen deze Giro en zal zeker na zijn deklassering in de derde etappe azen op eerherstel. Overigens stappen Ewan en Viviani na morgen uit de Giro.

Favorieten volgens Wieler Revue:

***** Pascal Ackermann

**** Caleb Ewan, Elia Viviani

*** Arnaud Démare, Davide Cimolai, 

** Matteo Moschetti, Giazomo Nizzolo, Manuel Beletti,

* Diego Ulissi, Francesco Gavazzi