Giro vandaag: etappe 10 I Penne - Gualdo Tadino I 239 kilometer

Na een welverdiende rustdag wacht het peloton een etappe die alle kanten op kan. Grote kans dat een van de vluchters vandaag met de zegebloemen aan de haal gaat.

Yates

Streek

Teksten: Ludo van Klooster

Negen kilometer na de start in Penne (regio Abruzzo) rijden de renners door Farindola. In het hoger gelegen deel van de gemeente, Rigopiano, verwoestte een lawine op 18 januari vorig jaar het gelijknamige hotel met als gevolg 29 doden.

Na de afdaling van de tweede klim komt de karavaan na 55 kilometer in de provinciehoofdstad Teramo en na 97 kilometer in de volgende provinciehoofdstad, Ascoli Piceno, onderdeel van de regio Le Marche. Na Ascoli volgen de renners de weg naar het westen maar buigen snel af naar het noorden, deels door het tussen augustus 2016 en januari 2017 meermaals getroffen aardbevingsgebied. Daar zien de renners de schade aan huizen en andere gebouwen ,net als even later in de stadjes Comunanza, Amandola en Sarnano.

Aankomstplaats Gualdo Tadino ligt in de derde regio van de dag, Umbria. In Gualdo Tadino maakte men al in de veertiende eeuw keramiek, maar begin negentiende eeuw breidde dat zich spectaculair uit tot het Italiaanse centrum van de keramiekvorm met tinglazuur, zoals wij die kennen van het Delfts Blauw aardewerk.

De plattegrond van de dag

Parkoers

Vandaag in de langste etappe van deze Giro hebben de vertrek- en aankomstplaats geen Giro-verleden, maar die historie komen de renners onderweg wel tegen. Na zestig kilometer koers is er Teramo, waar negen keer een Giro etappe eindigde, voor het laatst in 2011 met sprintwinst voor Cavendish.

Na bijna honderd kilometer is er Ascoli Piceno met zijn schitterend marmer betegeld plein. Daar finishte de Giro vijfmaal, de laatste keer in 2004 was de zege voor Alessandro Petacchi, die nu bij de RAI de Giro etappes becommentarieert.

Petacchi won in de Giro 22 etappes, hij staat daarmee tiende op de all-time lijst van Giro-etappewinnaars, die wordt aangevoerd door Mario Cipollini met 42 Giro ritzeges. Het heuvelachtige parkoers zal geen verschuivingen in het klassement geven, wel vluchters. Toch is een sprint van een grote groep te verwachten in Gualdo Tadino.

Het profiel van de etappe van vandaag
En de laatste kilometer

Favorieten

De etappe van vandaag is zo'n typische Giro-rit die alle kant uit kan. Op het eerst oog is het aannemelijk dat er een vluchter met de zege gaat prijken. En anders een snelle man die ook bergop zijn mannetje staat. Dan kom je al gauw weer uit bij Enrico Battaglin, die al eerder een rit won deze Giro. De renner van Team LottoNL-Jumbo steekt in de vorm van zijn leven. 

Ook Matej Mohoric is iemand om rekening mee te houden, want de Sloveen klimt redelijk en kan ook snel aan komen. Van Bahrain-Merida zou ook Niccolo Bonifazio een rol moeten kunnen spelen, al heeft de Italiaan nog niet echt aangetoond dat hij deze Giro d'Italia met de besten mee kan. 

Tosh van der Sande deed dat wel en geldt bij Lotto Soudal als een renner op op te letten. Hij zal het kopmanschap vandaag ongetwijfeld delen met Tim Wellens, maar als het op sprinten aan komt dan beschikt Van der Sande over snellere benen. En misschien heeft de oude Adam Hansen ook nog wel plannen vandaag. 

Zo kunnen we nog wel even doorgaan, want andere namen die we vandaag waarschijnlijk van voren gaan zien zijn Alexey Lutsenko, Luis Léon Sánchez, Kristian Sbaragli, Mads Pedersen, Francesco Gavazzi en Ryan Gibbons. 

*****

Enrico Battaglin

****

Matej Mohoric & Kristian Sbaragli

***

Tosh van der Sande, Mads Pedersen, Luis Léon Sánchez

**

Ryan Gibbons, Niccolo Bonifazio, Francesco Gavazzi, Tim Wellens

*

Alexey Lutsenko, Valerio Conti, Maurits Lammertink, Zdenek StybarPrijsvraag

Ook vandaag kunt u weer het Giro-shirt van CyclingLifestyle.nl winnen. Meedingen kan als u voor 14.30 uur vanmiddag op onze Facebookpagina of via Twitter voorspelt wat de uitslag van Tom Dumoulin gaat worden op de Gran Sasso d'Italia. Onder alle goede voorspellers (of degenen die het dichtst in de buurt zitten) verloten wij één t-shirt.