HomeVrouwenVoorbeschouwing: Pakt Anna van der Breggen ook de laatste voorjaarsklassieker?

Voorbeschouwing: Pakt Anna van der Breggen ook de laatste voorjaarsklassieker?

Het klassieke voorjaar zit er bijna op. Nog één keer mag er worden gestreden om de knikkers. Dat doen we in de jongste der vrouwenklassiekers: Luik-Bastenaken-Luik!

La Doyenne is de bijnaam die deze koers met trots uitdraagt. En, we moeten toegeven, de wedstrijd voor mannen werd al georganiseerd in de tijd dat de eeuw nog begon met het getal '18'. De vrouwen hebben er een stuk langer op moeten wachten. Sterker nog: vorig jaar was pas de eerste editie. Met de Amstel Gold Race die weer tot leven werd gewekt en de Waalse Pijl hadden de dames ineens ook hun Ardennendrieluik. Hoezee! 

Het werd een week die Anna van der Breggen niet snel zal vergeten. Zoals u, welgewaardeerde lezer, ongetwijfeld nog weet, won de Overijsselse al deze drie wedstrijden. Een van de rensters die tijdens die week steevast het onderspit moest delven was Ashleigh-Moolman Pasio, de Zuid-Afrikaanse troef van Cervélo-Bigla. Ze was enthousiast over de Amstel Gold Race, maar Luik-Bastenaken-Luik viel haar tegen

Wat haar onder meer opviel? Het gebrek aan toeschouwers. Wat hier de oorzaak van zou kunnen zijn? Slechte marketing of heeft het volk er gewoonweg geen zin in om heel wat uren eerder langs het parkoers te staan? Het geeft in ieder geval te denken.

 

En zo zijn er meer redenen waarom Luik-Bastenaken-Luik misschien wel niet WorldTour-waardig is. De Amstel Gold Race pakte uit met een gezamenlijke ploegenpresentatie op in hartje Maastricht. Waarom kan dat bij Luik-Bastenaken-Luik niet? Waar de mannenteams zaterdagmiddag op het Place Saint-Lambert in Luik worden voorgesteld moeten de vrouwen doen met een voorstelling op het centrale plein van de stad der Bastogne-koeken. Zondagochtend negen uur. Zorg dat u erbij bent!

Voor de Waalse Pijl van afgelopen woensdag waren er dit jaar al zeven Women's WorldTour-koersen verreden. Al die koersen waren live te volgen. Met beelden. Koersorganisator ASO beloofde wielerfans live beelden van de laatste beklimming van de Muur van Hoei, maar de beelden van de muurbestorming kwamen er pas toen Anna van der Breggen allang klaar was met uithijgen. 

Voor LBL lijkt eenzelfde scenario zich aan te dienen; er komen pas beelden van de wedstrijd als alle deelnemers alweer fris gedoucht zijn, onderweg naar een volgende race. En dat terwijl kleinere koersen als de Healthy Ageing Tour het wel voor elkaar kunnen krijgen.

En dan is er nog de kwestie 'prijzengeld'. De heren mogen rekenen op een prijzenpot van €55.000,-, de vrouwen moeten het doen met €7.245,-. De winnares strijkt 1.150 euro op.  Dan zou het lonender kunnen zijn om voor de bergprijzen te gaan. Als je namelijk op één van de vier gecategoriseerde beklimmingen als eerste boven komt krijg je vijfhonderd euro (dit bedrag is overigens gelijk aan dat van de mannenkoers). Een snelle rekensom leert ons dat je met de beklimmingen onderweg dus €850,- meer kunt verdienen dan met het winnen van de koers. Awoert, ASO, awoert!

Maar met enkel roepen dat het prijzengeld omhoog moet of dat er meer aandacht op televisie moet zijn komen we er niet. Er zullen concrete oplossingen en ideeën nodig zijn om het volledige potentieel van de (vrouwen)koers te benutten. Gelukkig zijn er al partijen zoals The Cyclists' Alliance die zich daar actief mee bezig houden, maar we zijn er nog niet. Zeker is dat het zeer interessant is om de ontwikkeling te volgen.

Zo ging het vorig jaar

 

Parkoers

Luik-Bastenaken-Luik golft eerst tachtig kilometer door het Waalse land voordat de karavaan bij de eerste klim van de dag komt. De Vecquée is een eerste klinkende naam op het dagprogramma. Hierna volgen de Redoute, de Rôche-aux-Faucons, de Saint-Nicolas. Als we de slotheuvel naar de finishlijn in Ans ook meerekenen komen we uit op vijf beklimmingen. 

De finish ligt – zeer waarschijnlijk voor het laatst – op de Rue Jean Jaurès. De vraag is: wie gaat daar als eerste over de eindstreep komen? Het antwoord is: één van de sterksten.

Favorieten

Wie er topfavoriet is?  Ze is 28 jaar, woont in Zwolle en haar truitje is oranje. Anna van der Breggen vertrekt nog maar eens als de te kloppen vrouw. Gelukkig weet ze zelf maar al te goed dat het geen uitgemaakte zaak is dat ze ook daadwerkelijk gaat winnen. Alejandro Valverde bewees een paar dagen geleden al dat torenhoge favorieten niet altijd hoeven te winnen. 

Een renster die dankbaar gebruik kan maken van de status van Van der Breggen is Megan Guarnier. In de Waalse Pijl mocht deed de Nederlandse veelvraat al enorm haar best om Guarnier te laten winnen, maar uiteindelijk moest Van der Breggen het toch zelf afmaken. Misschien lukt dit kunstje zondag wel? 

Niet als het aan Ashleigh Moolman-Pasio ligt. De Zuid-Afrikaanse is aan een geweldig voorjaar bezig (alleen in de Amstel Gold Race reed ze niet bij de beste tien), maar winnen zat er nog niet in voor haar. De 32-jarige gaat geweldig bergop, is rap aan de meet en heeft ploeggenoten die voor haar door het vuur zullen gaan. Maar of dat genoeg is om de hegemonie van Boels-Dolmans te doorbreken? De tijd zal het leren.

Misschien is een alliantie met Annemiek van Vleuten een goed idee. Ook voor haar geldt: een razend knap voorjaar, maar nog geen klassieke zege. Maar de Muur van Hoei gaf de Wageningse moed. Daarnaast heeft ze de eveneens sterke Amanda Spratt bij zich. Zondag krijgt dit duo van Mitchelton-SCOTT nog een mogelijkheid om het Van der Breggen en consorten lastig te maken. En reken maar dat ze dat zullen doen.

Tot slot van dit favorietenpraatje is er het levensgevaarlijke duo van Canyon-SRAM. Katarzyna Niewiadoma en Pauline Ferrand-Prévôt zijn ook voor niet-ingewijden namen die een belletje doen rinkelen. In de Trofeo Alfredo Binda lieten deze twee al zien dat ze het kunnen. In de Ardense heuvelexercitie zullen de twee vriendinnen dat nog eens dunnetjes over willen doen.

Favorieten Luik-Bastenaken-Luik elite vrouwen volgens Wieler Revue

*****
Anna van der Breggen
****
Ashleigh Moolman-Pasio, Katarzyna Niewiadoma
***
Pauline Ferrand-Prévôt, Megan Guarnier, Annemiek van Vleuten
**
Janneke Ensing, Shara Gillow, Amanda Spratt, Elisa Longo Borghini
*
Sofia Bertizzolo, Chantal Blaak, Eugenia Bujak, Alena Amialiusik, Tetyana Riabchenko, Eugenia Bujak, Margarita Victoria Garcia, Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Juliette Labous, Sabrina Stultiens, Marianne Vos, Audrey Cordon-Ragot, Cecilie Uttrup Ludwig

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel stapt meteen op de fiets om hoofd leeg te maken

Na een hoop tumult om het incident dat plaatsvond de avond voor het wereldkampioenschap,...

Brent Van Moer over kopgroep met Taco van der Hoorn: ‘Het is altijd ambetant als hij erbij zit’

Dat Taco van der Hoorn een reputatie heeft opgebouwd als aanvaller, is al eventjes...

Blanka Kata Vas is weer terug in het veld, en wint meteen eerste cross

Vandaag was de Toi Toi Cup in Hole Vrchy in Tsjechië. Dit was de...

Lefevere reageert op INEOS-geruchten Evenepoel: ‘Als iemand in een huwelijk wordt bedrogen, dan is die betrokken persoon altijd de laatste die het weet

Ineens was daar een opvallend nieuwsbericht, dat door het gerenommeerde VeloNews in de wereld...

Meer zoals dit

Onzeker of Annemiek van Vleuten zaterdag in de wegrit start

Al na ongeveer twintig meter kwam de voormalig wereldkampioene ten val tijdens de mixed...

Tour-directrice Marion Rousse: ‘We willen naar de Alpen en Pyreneeën’

Ze zal voor een groot deel van de Nederlandse en Vlaamse wielervolgers bekendstaan als...

Gio Lippens: ‘Niveauverschil in vrouwenpeloton oorzaak voor valpartijen’

"Zo'n grote valpartij zie je zelden en is het gevolg van een gebrek aan...