Wieler Revue Eindejaarsquiz 2017

Wielerjaar 2017 is met al z'n hoogte- en dieptepunten voorbijgevlogen. Wat is u ervan bijgebleven? Test het in deze quiz!

Eindejaarsquiz header

In vijftig vragen gaan we kriskras door het wielerjaar. De eerste tien vragen van vierde categorie zijn relatief eenvoudig. Een vraag van derde categorie wordt al wat pittiger en zo gaat dat door tot de ronde met vragen van buitencategorie; ook de grootste kenners zullen hier ongetwijfeld nog een flinke kluif aan hebben.

Met deze quiz valt niets te winnen. Het staat u vrij om het een en ander op te zoeken, maar meedoen zonder gebuik te maken van Google is natuurlijk veel leuker. De antwoorden geven we u 31 december.

Pen en papier klaar? Quizzen maar!

Vierde categorie

1. De Nederlandse equipe prijkte bovenaan de medaillespiegel van de WK wielrennen op de weg in Bergen met driemaal goud en een zilveren plak. Weet u de medaillewinnaars nog?

2. Op 28 mei won Tom Dumoulin de Ronde van Italië. Maar er was die dag nog een noemenswaardige prestatie van een Nederlandse wielrenner. Wie won ook alweer de slottijdrit in Milaan?

3. "Ik ga aanvallen!" Deze woorden van Robert Gesink stonden op de cover van onze Tourspecial. En aanvallen deed hij. In de achtste etappe was hij zeer dicht bij een ritzege. Welke renner hield hem toen van de zegebloemen?

4. Wie wel een ritzege in de Ronde van Frankrijk bij mocht schrijven was Bauke Mollema. Maar in welke stad mocht hij zijn handen ten hemel heffen?

5. Dylan Groenewegen mocht afgelopen zomer zegevieren op de Champs-Élysées. Met een machtige sprint bleef hij onder meer André Greipel en Edvald Boasson Hagen voor. Maar weet u nog wie de beste was in dat andere officieuze WK voor sprinters? Wie won de Scheldeprijs?

6. Dylan Teuns was één van de revelaties van het afgelopen seizoen. Deze Belg won afgelopen zomer drie etappekoersen op rij. Weet u deze rittenwedstrijden nog?

7. CDA-politicus Sybrand van Haersma Buma is ongetwijfeld zeer blij met de Nederlandse wielervrouwen. Zij moeten immers regelmatig staand het Wilhelmus zingen bij grote wielerkampioenschappen. Welke Nederlandse elite vrouwen tekenden er bij de EK wielrennen voor de gouden medaille in de tijdrit en de wegwedstrijd?

8. In welke plaats vertrok de Ronde van Spanje?

9. 2017 was het jaar van de afscheidstournee van Alberto Contador. Op welke mythische beklimming pakte hij zijn laatste overwinning?

10. In welke koers werd onderstaande foto gemaakt? En welke twee coureurs zien we op het plaatje?

Derde categorie

11. Tussen plek drie en vier in het eindklassement van de Tour de France zat slechts één seconde. De vraag is natuurlijk: wie werd vierde in La Grande Boucle?

12. 22 april was een zwarte dag. Het was namelijk de dag waarop Michele Scarponi om het leven kwam na een aanrijding met een bestelwagen. De renner uit Filottrano was een geliefde verschijning in de wielerwereld. Scarponi was verder ook dikke vrienden met een papegaai. Wat is de naam van deze papegaai?

13. 'Onze jaarlijkse date' luidde het onderschrift van Anna van der Breggen bij een Instagram-foto na een door haar gewonnen voorjaarskoers. Met wie stond ze op de foto, bij welke wedstrijd en hoeveel jaar komen ze elkaar daar al tegen op het hoogste treetje van het podium?

14. Wie wonnen de bergtrui in de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España?

15. En wie won het klimklassement in de Giro Rosa?

16. Welke Nederlandse renners eindigden in de top tien van de afgelopen Ronde van Spanje? En weet u hun eindklasseringen ook nog?

17. Voor deze renner was de Giro d’Italia zijn eerste optreden in een grote ronde. Zijn onervarenheid deerde hem echter niet, want hij won vier ritten, droeg de roze trui en reed Milaan binnen met de paarse puntentrui om zijn schouders. Wat is zijn naam?

18. Peter Sagan mocht ook in 2017 diverse malen juichen. In welke koers pakte hij uit met het volgende opmerkelijke zegegebaar?

19. We pakken er weer een quote bij. "Laten we eerlijk zijn: zes uur hard trainen voor de Vuelta is nu eenmaal makkelijker dan voor de Amersfoort Groeistad Klassieker." Wie deed deze uitspraak in onze Vuelta-special?

20. Zuid-Limburg was het decor van een gloednieuw wielerconcept. Welke ploeg werd de eerste winnaar van de Hammer Series?

Tweede categorie

21. Tijdens Milaan - Sanremo maakte Peter Sagan indruk met een verschroeiende demarrage op de Poggio. Slechts twee renners bleken in staat om de Slowaak te volgen. Wie?

22. Het was zijn helling. Maar juist tijdens zijn laatste optreden in de Ronde van Vlaanderen gaat het hier mis voor Tom Boonen. Materiaalpech nekt de Bom van Balen. Over welke nijdige kuitenbijter hebben we het?

23. Een citaat uit onze WK-special: "Sagan is de beste renner ter wereld. Maar als ik in topvorm ben, dan ben ik nóg beter." Van wie is deze uitspraak?

24. Wie is deze slingerende renner?

25. Wat hebben Truls Engen Korsæth en Luka Pibernik gemeen? We weten niet of ze er nog vaak aan herinnerd willen worden.

26. Wie won de Giro d’Italia? Tom Dumoulin, heel goed. Maar dat zou toch iets te gemakkelijk zijn voor een vraag van tweede categorie. Wie droeg de Maglia Nera aan het eind van de Giro d’Italia?

27. Drievoudig wereldkampioen wielrennen Peter Sagan en zijn geliefde Katarina kregen een zoon. Wat is zijn naam?

28. Hoeveel seconden zaten er tussen Nairo Quintana en Tom Dumoulin voor aanvang van de Giro-tijdrit met aankomst Milaan?

29. Misschien wel het meest opmerkelijke wielermoment van 2017 zagen we een paar dagen eerder; we hebben het natuurlijk over de sanitaire stop van Tom Dumoulin. Het mocht een klein wonder worden genoemd dat ‘Il Bello’ zijn roze trui nog wist te behouden. Welke drie loodzware beklimmingen stonden er die dag op het menu?

30. We kijken naar een gifje. De stemming zit er lekker in, zoals u kunt zien. Vanwaar deze jubelstemming?

Eerste categorie

31. Hoe heet de behoorlijk succesvolle, veldrijdende vriendin van Laura Verdonschot?

32. Deze coureur won op fraaie wijze een prestigieuze rittenkoers, maar kende ook de nodige pech. Tijdens de Ronde van Frankrijk moest hij de strijd met een blessure staken. Bij zijn rentree kwam deze renner tot overmaat van ramp opnieuw ten val. Bij de wedstrijd in het Deense Herning brak hij zijn sleutelbeen. Over welke renner hebben we het hier?

33. Mathieu van der Poel was één van de absolute sterren van wielerjaar 2017. In welke cross pakte hij uit met onderstaande straffe stoot?

34. Brian Cookson werd niet herkozen tot president van de Internationale Wielerunie. Hoe heet zijn opvolger?

35. Anna van der Breggen won de Women’s WorldTour met maar liefst 1016 punten. Hoe heet de eerste niet-Nederlandse renster in de eindstand van de WorldTour voor vrouwen en op welke plek staat zij?

36. Herinnert u zich deze valpartij nog? Welke Sky-renner ging hier tegen het asfalt?

37. Afgelopen jaar viel ik goed op in het peloton. In het begin van het seizoen werd direct al tweede Down Under. Na een degelijk voorjaar graaide ik in het najaar een eerste overwinning in de WorldTour mee. Weet u al wie ik ben?

38. De WorldTour werd flink uitgebreid. Een van de tien nieuwe WorldTour-koersen voor mannen werd afgeblazen en weer een andere werd pas later in het seizoen verreden. Weet u welke wedstrijden hier worden bedoeld?

39. Kijkt u naar deze bizarre beelden uit de Ladies Tour of Norway.

Wie schreef uiteindelijk het eindklassement op haar naam?

40. Wie zat wel in dit groepje, maar ontsnapte aan deze valpartij?

Buitencategorie

41. De Nederlandse para-cycling selectie hield flink huis op het WK in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg. Carmen Koedood was de gevierde vrouw. In haar H2-categorie won ze zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Ook een Nederlandse man realiseerde deze dubbel. Wie?

42. Tijdens de slotetappe van de Tour de France vroeg een renner zijn vriendin ten huwelijk. Weet u nog wie?

43. Greg van Avermaet schreef de WorldTour voor mannen op zijn toch al indrukwekkende CV bij. Noem zoveel mogelijk Belgische renners die ook in de top 100 van dit WorldTour-klassement stonden.

44. Victor Campenaerts werd Europees kampioen tijdrijden. Tijdens een tijdrit eerder in het seizoen haalde hij ook het nieuws. Waarom?

45. Bij Bahrain Merida reden afgelopen seizoen maar liefst zes renners uit Slovenië. Kunt u ze allemaal noemen?

46. Rob Ruijgh liet zich ook in 2017 weer enkele malen positief opmerken. Zo won hij zelfs het eindklassement van een 2.1 etappewedstrijd. Welke?

47. Deze grazer kon voor het eerst kijken naar de finish van een koers. Op welke klim vindt u dit standbeeld? En wie won er dit jaar?

48. In de stad van de hangende huizen beleefde ik afgelopen jaar mijn grootste triomf. Daarnaast reed ik al mijn koersen uit. Bijzonder, want dat waren er nogal wat! Wie ben ik?