WK 2017: Sunweb pakt wereldtitel ploegentijdrit

Tom Dumoulin en co lieten BMC en Team Sky achter zich na een spannend schouwspel.

WK 2017: Sunweb pakt wereldtitel ploegentijdrit

Team Sunweb is de nieuwe wereldkampioen ploegentijdrit. De Nederlands/Duitse formatie was sneller dan BMC en Team Sky. Titelverdediger Quick-Step Floors greep naast het brons en moest tevreden zijn met een vierde plaats.

Team Sky werd door vele kenners aangeduid als dé te kloppen ploeg en leek dat ook waar te maken in de praktijk. Bij het eerste tussenpunt klokte de Britse formatie de snelste tijd. Quick-Step Floors volgde op korte afstand, BMC moest dan al 9 seconden toegeven. Team Sunweb volgde op 10 seconden en nestelde zich daarmee op de vierde stek.

Iets over halfweg moesten er bij Sky en Quick-Step twee renners overboord. Het zou het wedstrijdbeeld voorgoed veranderen. Team Sunweb kon veel langer met zes renners blijven en pakte steeds meer tijd terug op de grote blokken. Na 23 kilometer had Sunweb al de beste tijd, BMC was het enige team dat enigszins in de buurt kon blijven. Quick-Step Floors en Team Sky moesten strijden voor de overige podiumplek. 

Indrukwekkende Dumoulin

BMC had nog een voorgift van vier seconden bij het voorlaatste tussenpunt, maar dankzij een indrukwekkende Tom Dumoulin veroverde Team Sunweb in het slot alsnog het goud. BMC moest tevreden zijn met een tweede plek op acht seconden van een ongenaakbaar Team Sunweb. In de strijd om het brons sneed Team Sky Quick-Step Floors nog de loef af, waardoor de uittredende wereldkampioen teleurstellend vierde werd.

Team Sunweb veroverde nooit eerder een medaille, maar met Tom Dumoulin, Sam Oomen, Wilco Kelderman, Michael Matthews, Lennard Kämna en Søren Kragh Andersen schrijft het nu geschiedenis.