HomeAchtergrondDanny Nelissen: 'Je bepaalt zelf hoe hard je naar beneden rijdt!'

Danny Nelissen: ‘Je bepaalt zelf hoe hard je naar beneden rijdt!’

Wieler Revue besprak de eerste Tour-week met de analist van NOS.

Op een rustdag als vandaag verplaatst niet alleen het peloton, maar ook het wielerjournaille zich van de Jura naar de Dordogne. Wieler Revue belt met wieleranalist Danny Nelissen die, ergens halverwege in Clermont-Ferrand, zijn licht schijnt op de eerste Tourweek.

Tekst: Micha Jacobs

Vat de eerste Tourweek eens samen in veertien woorden.

“Matig begin, maar de Tour begint langzaam op stoom te raken. Zeker na gisteren.”

Hoe heb je die etappe van gisteren beleefd?

“Vanaf het puntje van mijn stoel. Kijk, iedereen wist dat het gisteren lastig zou worden, zeker met een nat wegdek. De weg was slecht, de afdaling bracht gevaren met zich mee, maar je bepaalt zelf hoe hard je naar beneden rijdt, hè. Ik reed gisteren vanuit de Jura naar mijn hotel in Clermont-Ferrand, in het midden van Frankrijk. Onderweg begon het te regenen. Meteen sprongen de matrixborden boven de snelweg aan zodat je je snelheid moest aanpassen. Maximumsnelheid 100 kilometer per uur. Als auto’s op de snelweg hun snelheid aanpassen bij slecht weer, waarom doen wielrenners dat dan niet?”

Robert Gesink brak een wervelkolom, Geraint Thomas zijn sleutelbeen, maar het grootste slachtoffer was misschien wel Richie Porte die na een harde klap tegen de bergwand niet alleen zijn sleutelbeen, maar ook zijn bekken brak.

“Porte heeft gewoon zitten slapen. Hij was totaal niet gefocust, waarmee hij aangaf dat hij het niet in zich heeft om tot de allergrootsten te horen. Miguel Indurain, Lance Armstrong, Jan Ullrich en nu Chris Froome is zoiets nooit overkomen. Zag je Daniel Martin kijken toen Porte volledig die bocht miste? Je zag ‘m denken: wat flikt ie me nou? Fietsen is meer dan alleen wattages pushen, het is vooral ook een mentaal spel. Je concentratieniveau moet vanaf de start 100 procent zijn, anders kun je het wel vergeten.”

Nog een groot slachtoffer, al na dag één: Alejandro Valverde.

“Ik weet niet wat die Duitsers hebben gedacht toen ze het parkoers van die tijdrit aanlegden. Ze zagen het veel te rooskleurig in: veel mensen, lekker weer. Het tegenovergestelde is waar. Waarom legden ze geen strobalen in de bochten? Valverde kwam er nog genadig van af, Ion Izagirre heeft nu een instabiele wervelbreuk. Dat is nog erger dan wat Gesink heeft, want zijn breuk is stabiel.”

De hoofdrolspelers in de eerste Tourweek: Valverde, Kittel, Sagan, Froome, Gesink en Porte. Missen we iemand?

“Arnaud Démare. Dat is nou echt een kamikaze-sprinter. Wat hij allemaal flikt, niet alleen toen hij in die beruchte sprint met de elleboog van Sagan van zijn lijn week, dat kan echt niet. Hij heeft lak aan alles en iedereen. Hij reed Nacer Bouhanni bijna van zijn fiets, ongestraft. Hij dook in een gat naast Edvald Boasson Hagen, terwijl er geen ruimte was. Het is werkelijk niet te geloven. Het lijkt erop dat hij in etappe 7, die naar Nuits-Saint-Georges, nog even wilde laten zien dat hij er was, omdat hij die twee zware etappes erna vreesde. En terecht. Hij kwam gisteren buiten de tijdslimiet binnen.”

Ben je blij dat hij uit de Tour is?

“Nee hoor. Maar het geeft wel te denken hoe Marc Madiot zijn ploeg leidt. Gisteren kwam niet alleen Démare, maar ook drie van zijn ploeggenoten bij FDJ te laat binnen. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Op naar een nieuwe Tourweek. Is de Tour al beslist, nu Froome al dagen in het geel rijdt?

“Dat denk ik wel. Fabio Aru en Romain Bardet zijn geen tijdrijders en krijgen daar nog flink wat tijd aan de broek. Wat wel nog leuk kan worden, is de aanval van beiden. Team Sky is toch kwetsbaarder in de bergen dan in andere jaren, zie ik.”

Foto: NOS

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Sportarts: ‘Revalidatie Van Aert zal maanden duren, het is een regelrechte ramp’

Zeven gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken borstbeen. Dat is het keiharde...