Sky-coach Kerrison: 'Thomas rijdt Giro 100 omdat hij hem kan winnen'

Geraint Thomas is een van de twee Sky-kopmannen in de aankomende Giro d'Italia. Zijn coach Tim Kerrison denkt dat de Wel...

Sky-coach Kerrison: 'Thomas rijdt Giro 100 omdat hij hem kan winnen'
  • Geraint Thomas Geraint Thomas

Geraint Thomas is een van de twee Sky-kopmannen in de aankomende Giro d'Italia. Zijn coach Tim Kerrison denkt dat de Welshman de Giro kan winnen.

De honderdste Giro d'Italia staat pas in mei op het programma, er is al genoeg gezegd en geschreven over de jubileumeditie van La Corsa Rosa. Over het deelnemersveld bijvoorbeeld. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali zijn de twee grootste namen die strijden om de eindzege in Italië, daarachter komt een mooie rij schaduwfavorieten.

Een renner die ook niet in dat rijtje wordt genoemd, maar bij de outsiders hoort, is Geraint Thomas. De Welshman van Team Sky staat voor zijn eerste grote ronde als kopman. Co-kopman wel te verstaan, de andere kopman is Mikel Landa. En ondanks dat de Bask met een derde plaats in de Giro van 2015 veel betere adelbrieven kan voorleggen, wil de Britse formatie met Thomas voor de eindzege gaan. Dat zegt Tim Kerrison, coach van Team Sky, aan Cyclingnews.

Klimmer versus tijdrijder

"We gaan naar de Giro om de koers te winnen. Winst zou natuurlijk een groot succes zijn", aldus Kerrison. "We zouden niet met hem naar de Giro gaan als we niet zouden denken dat hij kan winnen." Vindt de Welshman aan de ene kant met twee tijdritten een parkoers op zijn maat, de zestiende en achttiende etappe moeten hem met meerdere monstercols afschrikken.

"Wat wij weten: als Geraint in zijn beste vorm is, is hij een geweldige klimmer en hij is al een zeer goede tijdrijder", vertelt Kerrison. "Zijn grootste uitdaging wordt de derde week, maar dat is voor iedereen zo."

Ondanks winst in de E3 Prijs in 2015 maakte Thomas de switch van klassiek renner naarklassementsrenner. "We hebben zijn progressie van de laatste jaren gezien. De focus lag eerst op de klassiekers, toen was hij een goede knecht in rittenkoersen. In 2015 werd hij - naast zijn klassieke zege - ook nog tweede in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Vorig jaar won hij de Algarve en Parijs-Nice. Hij weet zelf ook wat hij kan en dit was een logische volgende stap."

Foto's: Organisatie Giro d'Italia en Cor Vos