Bennati wil besluit over schijfremmen: 'Of iedereen, of niemand'

Met de overwinningen van Tom Boonen en Marcel Kittel op een fiets met schijfremmen komen ook weer nieuwe geluiden uit he...
Bennati wil besluit over schijfremmen: 'Of iedereen, of niemand'

Met de overwinningen van Tom Boonen en Marcel Kittel op een fiets met schijfremmen komen ook weer nieuwe geluiden uit het peloton.

Daniele Bennati, deze winter van Tinkoff overgestapt naar de Movistar-ploeg, testte bij zijn nieuwe Spaanse baas de schijfremmen van Campagnolo. Dat deed hij in zijn Italiaanse thuisbasis. Hij heeft wel zijn twijfels over een gemixt peloton met renners mét of zonder schijfremmen. Zo heeft Campagnolo nog geen in koers te gebruiken schijfrem.

"Ik heb ze thuis twintig dagen lang getest", praat Benna over het testmodel met Cyclingnews. "Ik kan eerlijk zijn, ze werken heel goed. Maar laten we net zo eerlijk zijn en zeggen dat we nooit problemen hadden met velgremmen."

"Ik heb veel respect voor de renners die ze gebruiken in dit testjaar", gaat de Italiaan verder. "Ik vind het goed dat Boonen en Kittel ze bijvoorbeeld testen in het voorseizoen. Als je ze niet uitprobeert, weet je immers niet hoe ze werken." Tom Boonen werd in de Vuelta a San Juan de eerste winnaar op de nieuwe rem, Marcel Kittel herhaalde het kunstje van zijn ploeggenoot twee keer deze week.

Roompot-Oranje Peloton testte vorig jaar al schijfremmen.

 Minpunten

Toch wil Bennati wel een kanttekening plaatsen bij het gebruik van de schijfremmen. "Ik denk dat het beter zou zijn wanneer iedereen ze zou gebruiken, of niemand. Schijfremmen zorgen ervoor dat je veel later kan remmen voor een bocht dan met velgremmen. Er zou een gevaar kunnen ontstaan door de verschillende remtijden van renners."

Daarnaast is een zorg voor de Italiaan een fietswissel of lekke band van een renner. Bijvoorbeeld in het klassieke voorjaar, waar renners vaker lek rijden. "Er is maar ruimte voor acht fietsen op een ploegleiderswagen, waardoor we niet twee fietsen voor iedere renner hebben. Als je een wiel moet vervangen, duurt dat met schijfremmen langer dan bij een normaal wiel. Ik ben benieuwd naar de tijd die nodig is om een wiel met schijfremmen te vervangen in een belangrijke wedstrijd en welke impact dat gaat hebben op de koers en resultaten van een renner."

Foto: Movistar Team

Laatste nieuws