Van Poppel na winst in Herald Sun Tour: 'Had zinnen op proloog gezet'

Danny van Poppel won deze ochtend de proloog in de Herald Sun Tour. De Nederlander van Team Sky was het snelst in een kl...

Van Poppel na winst in Herald Sun Tour: 'Had zinnen op proloog gezet'

Danny van Poppel won deze ochtend de proloog in de Herald Sun Tour. De Nederlander van Team Sky was het snelst in een klokproef van 2,1 kilometer.

Het was de eerste overwinning in het jaar 2017 voor de Noord-Brabander, die in de Tour Down Under al een aantal keer dichtbij de zege was. In de eerste etappe werd hij tweede, in de derde en zesde rit vierde en in de vierde etappe pakte hij de derde plaats. Caleb Ewan was hem telkens te snel af.

Geen winst in een sprint dus, wel een proloogzege. "Het was een beetje vreemd voor me", vertelt de Nederlander op de website van zijn werkgever Team Sky. "Normaal vecht ik hier duels uit in de sprint. Nu zat ik in de hot seat te wachten of iemand me kon verslaan!"

Korte afstand

Nochtans was het niet de eerste proloogzege in de carrière van de Nederlander. In 2014 won hij in dienst van Trek Factory Racing de opener in de Ronde van Luxemburg. "Ik won in het verleden al eens een proloog", zegt hij over die bewuste dag. Met 2,5 kilometer was die klokproef in Luxemburg-stad 400 meter langer dan deze in Melbourne. "Ik wist dat ik een goede tijdrit over zo'n korte afstand kon rijden. De focus was er ook."

Van Poppel legde uit dat het af en toe een nerveuze boel was op de hot seat. "Het is hoogseizoen hier in Australië. Er zijn hier baanrenners aanwezig en het is moeilijk om te weten wie er hier nu snel is en wie niet." De Nederlander was blij met zijn eerste zege. "De eerste voor mij dit jaar, de eerste voor Team Sky dit jaar, dat is mooi. Ik had mijn zinnen op de proloogwinst in de Herald Sun Tour gezet. Mooi dat ik het dan doe."

Foto's: Cor Vos en Team Sky