HomeNieuwsWieler Revue Voorbeschouwingen #2: Cadel Evans Great Ocean Road Race

Wieler Revue Voorbeschouwingen #2: Cadel Evans Great Ocean Road Race

De Tour Down Under schoot het wielerseizoen 2017 op gang. We blikken vooruit op die andere wedstrijd Down Under, de Cade...

De Tour Down Under schoot het wielerseizoen 2017 op gang. We blikken vooruit op die andere wedstrijd Down Under, de Cadel Evans Great Ocean Road Race.

Nadat de Aussies geheel naar traditie het seizoen openden met een totale hegemonie in hun eigen Tour Down Under, is het tijd voor nog een koers in Zuid-Australië. De Cadel Evans Great Ocean Road Race is een koers om, u raadt het al, Cadel Evans te eren. De Tourwinnaar van 2011 kreeg in 2015 een wedstrijd naar zich vernoemd voor zijn prestaties gedurende zijn carrière. Hij sloot met deze eendagskoers ook die carrière af.

De Cadel Evans Great Ocean Road Race vormt samen met de Herald Sun Tour de afsluiting van de Australische koerszomer. Dit valt midden in de voorbereiding van veel toprenners, die begin februari weer richting Europa trekken (of het Midden-Oosten) om daar hun voorjaar echt in te luiden.

Historie

De koers om Evans te eren kent nog maar weinig geschiedenis. Simpelweg om het feit dat deze wedstrijd pas in het laatste carrièrejaar van de ex-wereldkampioen in het leven werd geroepen. In 2015 werd Gianni Meersman, die inmiddels moest stoppen wegens hartproblemen, degene die het spits afbeet in de 1.1-koers. De Vlaming, toen nog rijdend voor Etixx-Quick Step, klopte in de sprint Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) en Nathan Haas (Team Cannondale-Garmin).

Gianni Meersman in actie in Australië. Gianni Meersman in actie in Australië.

Vorig jaar was er geen sprake van een sprint om de zege. De koers (al opgewaardeerd tot 1.HC-wedstrijd) werd al vroeg enorm hard gemaakt, waardoor men maar met een beperkte groep op de finale afging. Net voor de finish in Geelong sprong Peter Kennaugh (Team Sky) weg van die groep, de Brit werd niet meer bijgehaald. Leigh Howard (IAM Cycling) won de sprint om de tweede plaats, voor Niccolò Bonifazio (Trek-Segafredo).

Laatste tien winnaars

2016: GBR Peter Kennaugh
2015: BEL Gianni Meersman

Peter Kennaugh tijdens de podiumceremonie. Peter Kennaugh tijdens de podiumceremonie.

Parkoers

De Cadel Evans Great Ocean Road Race is 174 kilometer lang. De wedstrijd gaat grotendeels over dezelfde wegen als het wereldkampioenschap op de weg in 2010. Geelong is start- en finishplaats in de Australische eendagswedstrijd. Vanuit Geelong trekt men in zuidoostelijke richting naar het strand van Barwon Heads. Daar keert men om in zuidwestelijke richting verder te rijden.

Point Addis Marine National Park vormt het punt waarop de renners keren om weer in noordelijke richting naar Geelong te fietsen. Daar volgt het parkoers dat de renners in september 2010 ook deden, waar Thor Hushovd zich tot winnaar kroonde nadat Niki Terpstra in extremis werd bijgehaald. De omloop van 113 kilometer vanaf de start tot aan het plaatselijke parkoers levert het volgende profiel op:

Het hoogteprofiel van de grote omloop. Het hoogteprofiel van de grote omloop.

Het plaatselijke parkoers kent dezelfde tweetrapsraket als dat van het wereldkampioenschap in 2010. Destijds haalde Philippe Gilbert hier in de slotronde uit met een verbluffende demarrage. Het mocht voor de Belg niet baten wat betreft de regenboogtrui, die pakte hij twee jaar later wel in Valkenburg.

Het hoogteprofiel van de plaatselijke ronde. Het hoogteprofiel van de plaatselijke ronde.

Thor Hushovd werd in 2010 wereldkampioen op de weg in Geelong, Australië. Thor Hushovd werd in 2010 wereldkampioen op de weg in Geelong, Australië.

Favorieten

Dit is een tricky wedstrijd als het aankomt op het aanwijzen van favorieten. Het gaat er immers om hoe hard de koers wordt gemaakt, viel ook vorig jaar af te lezen aan de winnaar van de wedstrijd. Als alles volgens plan verloopt, hoort het peloton redelijk gesloten te blijven en gaat er met een grote groep op de finish afgereden te worden.

In dat geval is Sam Bennett bij afwezigheid van Caleb Ewan de te kloppen man. De Ier kwam in de eerste koersen van het jaar een aantal keren dicht bij de zege en won vanochtend met overmacht de Towards Zero Race in Melbourne op het Formule 1-circuit. Met Jay McCarthy heeft Bora-Hansgrohe nog een favoriet voor de zege in hun rangen, voor het geval de koers toch wat zwaarder uitvalt. Als we Bennett noemen, dan gelijk de nummer twee deze ochtend: Danny van Poppel!

Orica-Scott brengt met Simon Gerrans een andere topfavoriet aan de start. De Australiër is altijd goed op eigen bodem. De grootste tegenstand voor Bennett en Gerrans moet uit het kamp van Dimension Data komen. Nathan Haas bij een zware koers en Mark Renshaw in de normale gang van zaken moeten mee kunnen doen om de zege. Voor de rest is er een grote lijst aan schaduwfavorieten aanwezig. Interessant: Chris Froome doet ook mee!

Chris Froome en Esteban Chaves rijden allebei de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Chris Froome en Esteban Chaves rijden allebei de Cadel Evans Great Ocean Road Race.

Onze favorieten

Sam Bennett won de Towards Zero Race in Melbourne, een opwarmer voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Sam Bennett won de Towards Zero Race in Melbourne, een opwarmer voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race.

*****
Simon Gerrans
****
Danny van Poppel & Jay McCarthy
***
Sam Bennett, Mark Renshaw & Nathan Haas
**
Nikias Arndt, Edward Theuns, Sean de Bie & Jhonatan Restrepo
*
Travis McCabe, Tom-Jelte Slagter, Petr Vakoc, Ruben Guerreiro & Leigh Howard

Televisie

De Cadel Evans Great Ocean Road Race wordt integraal live uitgezonden op het Australische Channel Seven. Er zijn geen Nederlandse zenders die verslag doen van de Australische eendagswedstrijd. Het Belgische Play Sports zendt op Play Sports 1/HD ook de koers integraal uit. Via https://www.procyclinglive.com/livestream/ kunnen Nederlanders streams vinden met dit Vlaamse commentaar, waarschijnlijk verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en een co-commentator.

Foto’s: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Lance Armstrong stapt opnieuw in het huwelijksbootje: ‘Had het niet overleefd zonder haar’

Lance Armstrong zijn Tourzeges zijn hem afgenomen, maar in 2008 vond hij wel de...

Toekomst Colbrelli nog altijd in ongewisse: ‘Het lijkt een eeuwigheid te duren’

Op 22 maart sloeg het noodlot toe voor Sonny Colbrelli in de Ronde van...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Meer zoals dit

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...

Bob Jungels stapt over naar BORA: ‘Perfecte ploeg om écht terug te keren op hoogste niveau’

Bob Jungels mocht na een positieve coronatest bijna niet meedoen aan de Tour de...

Bondscoach Vanthourenhout baalt na WK-forfait Benoot: ‘Tiesj is onvervangbaar’

Tiesj Benoot is out voor de rest van het seizoen, na een zware val...