Van der Haar schrijft wereldbeker Hoogerheide op zijn naam

Lars van der Haar heeft zich de beste getoond in de wereldbeker van Hoogerheide. De Woudenberger soleerde op knappe wijz...

Van der Haar schrijft wereldbeker Hoogerheide op zijn naam

Lars van der Haar heeft de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide gewonnen. De wedstrijd, deel uitmakend van de wereldbeker, was lange tijd tactisch. Van der Haar kwam bovendrijven als beste tacticus, want hij reed weg op een moment van vertwijfeling. Het podium was geheel in handen van Telenet-Fidea, want Tom Meeusen en Corné van Kessel werden tweede en derde. 

De cross in Hoogerheide kende enkele gaten op de startlijst. Toon Aerts viel vorige week hard en liep daarbij enkele breukjes in zijn schouder op, Wout Van Aert heeft lichte knieklachten en Laurens Sweeck kampt met ziekte. Op het snelle en gladde parkoers nam Mathieu van der Poel direct de leiding, maar de Nederlandse kampioen hield zich in en draaide de gashendel nog niet volledig open. Daardoor bleef het veld lang bijeen. Met nog zeven ronden te gaan plaatste Clement Venturini een flinke versnelling. Van der Poel zat direct op het wiel van de Fransman en gunde hem geen meter voorsprong.

Hij nam vervolgens zelf het heft in handen en joeg het tempo de hoogte in. Van der Poel sloeg een klein gaatje, maar de rest kon vrij gemakkelijk terugkeren. Op het moment dat het enigszins stilviel ging Van der Haar ervandoor. In de achtervolging drukten ploeggenoten van Van der Haar het tempo waardoor de Woudenberger een mooi gat kon slaan. Met nog vier ronden voor de boeg had hij al een voorgift van 37 seconden. Venturini probeerde nog wel een achtervolging in gang te zetten, maar de Cofidis-renner kwam ook niet veel dichterbij. De wedstrijd lag dus vrij vroeg al in een plooi. De eerste achtervolgers gaven aan de streep zo'n 45 seconden toe op de winnaar. Voor Van der Haar was de zege een beloning voor een lange revalidatie na zijn hamstringblessure.

Initiatiefloze Van der Poel

De ogen waren vooraf logischerwijs gericht op Van der Poel, maar die had zich blijkbaar opgeblazen bij zijn tempoversnelling, want hij nam plaats achterin het omvangrijke peloton. Naarmate de koers vorderde werd duidelijk dat Van der Poel een off-day kende, want hij maakte geen moment aanstalten om koers te zetten naar de kop. Hij zakte steeds verder weg. Een verklaring voor zijn mindere dag zou kunnen zijn dat hij een zeer intensieve trainingsweek achter de rug heeft. Hij finishte uiteindelijk als 24ste.

Bij de beloften ging de overwinning ook naar een Nederlander, want wereldbeker-eindwinnaar Joris Nieuwenhuis zette de kers op de taart en boekte zijn vierde zege in de wereldbeker.

Foto: Cor Vos