Porte opgelucht: "Het is overweldigend om hier te winnen"

Richie Porte was twee keer eerder dichtbij de eindzege in de Tour Down Under. Dit jaar heeft hij dan eindelijk: "Het is...

Porte opgelucht: "Het is overweldigend om hier te winnen"
  • Richie Porte Richie Porte

Richie Porte behaalde vandaag zijn langgehoopte eindoverwinning in de Tour Down Under. Twee keer eerder was hij dichtbij, maar dit jaar was er niemand die hem kon bedreigen in de strijd om het eindklassement. "Het is een geweldige opluchting", verklaart hij op de site van zijn ploeg. 

De gedachten na de zege gingen bij de kopman van BMC terug naar zijn debuut in de Australische rittenkoers. "Ik moet denken aan negen jaar geleden, toen dit de start van mijn carrière was. Ik reed hier toen met een wildcard. Ik ben twee keer heel dichtbij de eindzege geweest. Dus is het een enorme opluchting hier te winnen. Wielrennen groeit nog steeds in Australië als je ziet hoeveel publiek er langs de weg stond."

Porte liet het niet na om ook zijn teamgenoten te bedanken na afloop. "Zij reden geweldig de hele week, dus het is een overweldigend gevoel om hier te winnen. Ik voelde me goed en het team hield me de hele dag goed in positie en ze hielden me dus uit de problemen. Het was waarschijnlijk het meest rustige slotcriterium dat ik heb gereden op dit circuit."

Met zijn indrukwekkende prestaties in de Tour Down Under heeft Porte aangetoond favoriet te zijn voor de eerstvolgende rondes. "Mijn volgende race is Parijs-Nice. Ik hou van die wedstrijd. Ik vind de druk prima. Als er hier druk was, dan heb ik dat niet gemerkt. Mijn naam werd enkel genoemd in de media, waar gezegd werd dat ik de favoriet was."

Foto: Cor Vos