Tour Down Under: Ewan rondt af in Adelaide, Porte eindwinnaar

Caleb Ewan won de slotrit in de Tour Down Under. Hij sprintte in Adelaide sneller dan Peter Sagan en Marko Kump. Richie...

Tour Down Under: Ewan rondt af in Adelaide, Porte eindwinnaar
  • Peter Sagan Peter Sagan
  • Caleb Ewan Caleb Ewan

Caleb Ewan won de slotrit in de Tour Down Under. Hij sprintte in Adelaide sneller dan Peter Sagan en Marko Kump. Richie Porte werd eindwinnaar.

Er stond al het een en ander vast voorafgaand aan het slotcriterium door de straten van Adelaide, het epicentrum van de Tour Down Under. Bijvoorbeeld dat de eindzege naar Richie Porte zou gaan. Want de renner van BMC Racing Team zou toch echt niet in de laatste etappe nog te maken krijgen met pech of een valpartij?

Wat ook zeker was: wat er ook gebeurde in de slotrit, net als vorig jaar zou deze ronde een groot Australisch feest worden. Opnieuw een Australische eindwinnaar, die bovendien beide aankomsten bergop op zijn naam schreef. En de andere drie etappes die tot nog toe waren gereden, eindigden in massasprints, alle drie gewonnen door Aussie Caleb Ewan.

Klassementen

Wellicht kon er in de tussensprints nog wat gebeuren voor de overige podiumplaatsen. Esteban Chaves (Orica-Scott) stond op 48 seconden van leider Porte, drie seconden later volgde Nathan Haas (Dimension Data), met drie tellen later weer Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe). Vooral McCarthy en Haas hadden hun kans eerder al gewaagd bij tussensprints.

Porte en Thomas de Gendt (Lotto Soudal) hadden beiden 32 bergpunten. Met twee KOM's in de slotetappe kon die strijd ook nog gevoerd worden. Ook twee tussensprints lagen er, na de achtste en twaalfde circuitronde. In totaal: 20 ronden. Goed voor een totaal van 90 kilometer. Met temperaturen tussen de 30 en 34 graden kwam het kwik weer in de richting van dat van de openingsdag. Destijds werd de eerste etappe ingekort vanwege extreem warm weer.

De puntentrui moest haast wel naar Caleb Ewan gaan, ook al had hij met 45 punten maar 6 punten meer dan nummer twee Haas. Toch zou de renner van Dimension Data vandaag waarschijnlijk niet mee sprinten, aangezien de sprinter van dienst bij de Afrikaanse ploeg Mark Renshaw was. Jhonatan Restrepo (Katusha) had zich gister in het wit gehesen. Een mooie souvenir voor de zeer talentvolle allround-Colombiaan.

Ewan topfavoriet

Vooraf was er maar één renner die deze etappe kon verliezen: Ewan. De Pocket Rocket van Orica-Scott won tot nu toe alle drie de massasprints. Was het in Lyndoch nog nipt tussen hem en Danny van Poppel, zowel in Victor Harbor als Campbelltown eindigde nummer twee Peter Sagan op een gepaste afstand van de Australische sprinter.

De Gendt was zeer actief in de eerste kilometers. Hij wilde voorop geraken, om zo zijn wit met blauw gekleurde bollentrui binnen te rijven. Hij nam Gianluca Brambilla mee op pad, de Italiaan van Quick-Step Floors. Bora-Hansgrohe onderhield het tempo in het peloton, opnieuw waren het de Oostenrijkers Gregor Mühlberger en Lukas Pöstlberger. Een half minuutje respijt kreeg het Vlaams-Lombardische duo van de Duitse ploeg. Opnieuw was het de vraag of Sam Bennett of Peter Sagan als sprinter werd uitgespeeld.

Spannend voor het podium

Toch wilde de Duitse formatie in dienst van McCarthy het kopduo grijpen voor de eerste iiNet-sprint. Kort voor de rush was alles bij elkaar. De Australiër van Bora-Hansgrohe beloonde het werk van zijn Oostenrijkse achtervolgers. Hij pakte drie seconden, Ewan twee en Peter Sagan één. Virtueel stond McCarthy nu gedeeld op de derde plaats in het klassement, samen met Nathan Haas.

Een ander bekend gezicht kwam zijn neus aan het venster steken: Jack Bauer ging kort na de tussensprint op reep, maar kreeg weinig speelruimte. Lotto Soudal controleerde voor de bergsprint het peloton. De Gendt kon alsnog de drie volle punten meenemen en alleen leider worden in het bergklassement. Bauer sloeg opnieuw een gat, met Jaco Venter, Ben O'Connor (beiden Dimension Data), François Bidard (AG2R-La Mondiale) en Johannes Fröhlinger (Team Sunweb). Zelfs witte truidrager Jhonatan Restrepo stak over. Hij kon met bonificatieseconden de tiende plaats in het klassement over nemen van Nathan Earle (UniSA-Australia).

En zo geschiedde. De jonge Colombiaan verzekerde zich op die manier van een mooi aantal WorldTour-punten. Meteen na de bonificatiesprint liet hij zich uitzakken. Bauer liet, voor de zoveelste dag in het bezit van de rode rugnummers van de strijdlustprijs, zichzelf nog eenmaal zien door de kop te nemen. Alles kwam echter bij elkaar voor een massasprint, waarin Caleb Ewan opnieuw ongenaakbaar was. Hij pakte zijn vierde ritzege in deze Australische ronde, die enkel Australische ritwinnaars kende.

Foto's: Cor Vos