Van der Poel na val: 'Wil erbij zijn op het Nederlands kampioenschap'

Mathieu van der Poel wil volgende week meedoen om het Nederlands kampioenschap. Hij toont zich strijdbaar na zijn val in...

Van der Poel na val: 'Wil erbij zijn op het Nederlands kampioenschap'

Mathieu van der Poel wil volgende week meedoen om het Nederlands kampioenschap. Hij toont zich strijdbaar na zijn val in Loenhout.

Dat zei de Nederlander - die volgende week in Sint-Michielsgestel zijn Nederlandse veldrittitel kan verdedigen - tegen Sporza. Hij past wel voor de GP Sven Nys in Baal, die morgen op nieuwjaarsdag verreden wordt.

Van der Poel viel in Loenhout in de voorlaatste ronde. Hij weet niet meer exact wat er gebeurde. "We kwamen in een technische zone. Tom Meeusen wilde het gat laten vallen voor zijn ploeggenoot Toon Aerts", vertelt de Nederlander. "Ik probeerde dat te verdedigen. Ik ging Tom voorbij in de buitenbocht. Ik kwam ernaast en moest nog eens optrekken. Ik ging met te veel snelheid bergaf en toen ging het licht uit."

Buiten bewustzijn

Van der Poel raakte buiten bewustzijn. "Ik dacht zelf niet buiten bewustzijn te zijn geweest. Maar de mensen van de EHBO vertelden me dat het wel zo was. Ik kan me het moment van de valpartij niet helemaal herinneren. Ik weet dat ik eventjes niets meer voelde in mijn gezicht, maar redelijk wat pijn had aan de nek. Een akelig gevoel."

Nu doet het vooral nog pijn aan de nek en neus. "Ik heb redelijk goed geslapen, maar ben toch stijf wakker geworden. Daarnaast ben ik wat verkouden, maar kan ik niet snuiten van de pijn. Ik ga ervan uit dat het over een paar dagen beter is."

Nederlands kampioenschap

Van der Poel baalt van zijn valpartij. "Ik hoopte meteen dat het niet te erg was, want de belangrijkste crossen van het seizoen komen er nog aan", stelt hij. "Ik was even groggy, maar het zag er erger uit dan het eigenlijk was. Ik moet 48 uur rusten nu. Daarna kan ik zien hoe ik me voel."

Hij mag dan de GP Sven Nys missen, in Sint-Michielsgestel wil hij erbij zijn op het Nederlands kampioenschap. "Ik hoop er aan de start te staan. Ik wil mijn Nederlandse titel verdedigen." Of hij voorzichtiger gaat zijn? "Zeker niet. Dit blijft niet hangen, hoor. Het is voorbij, ik kan er niets meer aan doen. Het zijn dingen die gebeuren in de wedstrijden. Ik ben al vaak gevallen, dat hoort bij mijn manier van crossen. Het maakt het voor mij juist leuk."

Foto's: Cor Vos