Clement wordt wegkapitein in grote ronde-formatie rond Kruijswijk

Stef Clement keert bij LottoNL-Jumbo terug in de rol van wegkapitein. Hij moet Steven Kruijswijk zo rustig mogelijk bege...

Clement wordt wegkapitein in grote ronde-formatie rond Kruijswijk
  • Afbeelding van Steven Kruijswijk Steven Kruijswijk

Stef Clement keert bij LottoNL-Jumbo terug in de rol van wegkapitein. Hij moet Steven Kruijswijk zo rustig mogelijk begeleiden in de Giro d'Italia.

Dat zegt hij in een interview met Omroep Brabant. Clement ruilde in 2015 Belkin in voor een avontuur bij IAM Cycling. De Zwitserse ploeg hield aan het einde van dit seizoen echter op met bestaan, waardoor de Noord-Brabander op zoek mocht naar een nieuwe werkgever.

Die vond hij in een oude baas. LottoNL-Jumbo pikte de tijdrijder namelijk op. "Ik heb in buitenlandse dienst gereden. Die drang heb ik gehad, dat heb ik achter de rug", vertelt Clement. "Ik ging, dacht ik, een niveau lager fietsen. Maar die inkt was nog niet droog of ik kreeg een mail dat we in de World Tour gingen fietsen. Juist wat ik eigenlijk niet wilde. En zo moest ik ineens tegen mijn oude ploeg fietsen. Met een andere kopman tegen mijn vrienden. Dat wrong wel een beetje."

Knecht voor Kruijswijk

De reden voor de terugkomst van Clement naar LottoNL-Jumbo, is voor de ploeg duidelijk. Hij moet de wegkapitein worden voor zijn provinciegenoot Steven Kruijswijk. "Ik ben aangenomen om met Steven naar de Giro te gaan, dus mijn programma hangt af van dat van hem. Als Steven het weet, weet ik mijn programma ook."

De Nederlander weet wat hij volgend jaar moet doen in functie van Kruijswijk. "Rust uitstralen en rust creëren", aldus Clement. "Ik moet de rust overbrengen op de kopmannen. Sommige kopmannen presteren beter in de hectiek. Maar Steven niet. Hij is gebaat bij rust. Die rust moet ik doorgeven, ook aan de andere jongens die voor Steven rijden."

Foto's: Cor Vos