Lefevere niet te spreken over kleiner peloton

Patrick Lefevere schuift zijn mening over een kleiner peloton niet onder stoelen of banken. Hij is absoluut niet blij me...

Lefevere niet te spreken over kleiner peloton

Gisteren werd bekendgemaakt dat in vrijwel alle koersen een mannetje minder per team aan de start mag verschijnen. Een maatregel die niet bij iedereen in goede aarde valt. Onder meer Etixx-Quick Step-manager Patrick Lefevere is niet te spreken over de beslissing. "Dat zijn 140 mensen die op straat staan", laat hij weten aan Sporza

"Een rekensommetje leert mij dat er per ploeg vijf renners minder nodig zullen zijn, plus een verzorger en misschien nog iemand anders." Daarnaast is Lefevere niet blij met de manier hoe het besluit tot stand is gekomen. "In een sport waar een paar partijen belangen hebben, in dit geval organisatoren, ploegen en de renners, zou het niet slecht zijn om overleg te hebben en dat is hier niet gebeurd."

Een veelgehoord argument voor minder grote teams is dat het de veiligheid in het peloton doet toenemen, maar ook daar is de Belg het niet mee eens. "Daar heb ik eens goed om gelachen. Je moet kijken over wat voor wegen ze ons sturen. Ze gaan nu zelfs in Gent-Wevelgem aardewegen inbrengen. In de Ronde van Zwitserland was er dit jaar een bocht vijftig meter voor de aankomst. Als het nat was geweest, lag er vijftig man in het publiek. Maar dat telt allemaal niet?"

Ook een ander motief, de aantrekkelijkheid van de koers, voor de verandering in de selectiesamenstelling kan niet rekenen op de zegen van Lefevere. "Ze hebben nog altijd niet begrepen dat het de renners zijn die de koers maken. Toen wij drie jaar geleden midden in de Tour de France een waaier trokken, kwamen ze ons uitgebreid feliciteren voor de manier waarop we gekoerst hadden. Maar als ze een saaie rit van 250 kilometer inleggen, of bergen die bijna niet te doen zijn, dan horen we ze niet", stak Lefevere zijn frustratie niet onder stoelen of banken.

Foto: Cor Vos