Ook medische attesten Cancellara op straat, Trek reageert

Opnieuw openbaarde de hackersgroep Fancy Bears medische gegevens van topsporters. Hierbij zijn ook de attesten van Fabia...

Ook medische attesten Cancellara op straat, Trek reageert

Opnieuw openbaarde de groep hackers Fancy Bears medische gegevens van topsporters. Hierbij zijn ook de attesten van Fabian Cancellara online gezet.

Eerder deze maand deden de zogeheten TUE's van Chris Froome en Bradley Wiggins stof opwaaien. Nu komen de Russische hackers met de gegevens van onder meer Fabian Cancellara.

De Zwitser maakte op voorschrift van de dokter onder meer gebruik van corticoïde. Dit is een verboden middel, maar met behulp van het TUE mag een renner voor medische redenen dit tot zich nemen. Voor de Vuelta a España van 2011 kreeg de Zwitser 'methylprednisolone' voorgeschreven. Twee jaar later kreeg hij nog eens een voorschrift voor een ontstekingsremmer.

Allergische reactie

Trek-Segafredo kwam gisteren in een persbericht met een reactie. Bij die ploeg neemt de Zwitser eind dit jaar afscheid van het professionele wielrennen. De Amerikaanse formatie heeft het over tweemaal een behandeling van een bijensteek met allergische reactie tot gevolg. "De behandelingen werden geregistreerd in de zorgcentra waar Fabian werd behandeld, ze werden niet geregistreerd door een ploegdokter."

De Amerikaanse ploeg is teleurgesteld. "Dat de medische gegevens van Fabian gelekt zijn vanuit de WADA-database. De TUE's worden nu zonder context op straat gegooid, dat schaadt Fabian en onze ploeg. Wij hebben correct de voorgeschreven procedures gevolgd. Daarnaast publiceerde Fabian deze twee incidenten met bijbehorende foto's destijds op Social Media."

Foto: Cor Vos