HomeNieuwsEuropees Kampioenschap: Duitse Lippert kampioen junioren vrouwen

Europees Kampioenschap: Duitse Lippert kampioen junioren vrouwen

Liane Lippert pakte op het Europees Kampioenschap de titel voor junioren vrouwen. De Duitse versloeg Elisa Balsamo en So...

Liane Lippert pakte op het Europees Kampioenschap de titel voor junioren vrouwen. De Duitse versloeg Elisa Balsamo en Sophie Wright.

De vrijdag stond in het teken van de eerste twee wegwedstrijden op het Europees Kampioenschap in Plumelec. ’s Ochtends zouden de junioren vrouwen hun wegwedstrijd afwerken, in de namiddag deden de junioren mannen hetzelfde.

De vrouwen moesten het plaatselijke parkoers van 13,9 kilometer in Plumelec vijf keer afleggen. Goed voor een totaal van 69,5 kilometer. De doorkomst lag iedere ronde op de Côte de Cadoudal, in de slotronde lag daar de aankomst.

Nederland was een van de zes landen die zes rensters mocht afvaardigen. Maaike Boogaard, Anne de Ruiter, Fleur Nagengast, Karlijn Swinkels, Nicole Steigenga en Delore Stougje waren de gelukkigen. Swinkels werd afgelopen woensdag al zesde in de tijdrit voor junioren vrouwen.

Gesloten koers

De aankomst op de Cadoudal leek de rensters een beetje af te schrikken. Het peloton probeerde zo veel mogelijk bij elkaar te blijven en aanvallen waren nauwelijks te bekennen. Dorine Granade (Frankrijk), Ewelina Sikora (Polen) en Clara Lundmark (Zweden) konden van de rust in het peloton gebruik maken om een aanval op te zetten.

Op de eerste passage over de Cadoudal nam de Russische Mariia Novolodskaia het commando over. Ze ging op en over het koptrio en pakte al vrij snel twee minuten voorsprong op het peloton. Twee rondes later was ook de Russische eraan voor de moeite. Een groep van twintig rensters bleef over.

In de slotronde ging een groep van zestien rensters uitmaken wie de titel op het Europees Kampioenschap zou pakken. Daarbij zat geen Nederlandse renster meer. Wel waren er tussen de zestien rensters nog vijf Françaises vertegenwoordigd. Met Juliette Labous hadden zij de grote favoriete binnen hun rangen. Labous pakte al het brons op de tijdrit.

De Franse vrouwen controleerden richting de Côte de Cadoudal. Zo kon een groep van achttien rensters weer aansluiten. Topfavoriete Labous kreeg te maken met een vastlopende ketting. Maar snel kon ze de aansluiting vooraan weer maken. Het was de Duitse Liane Lippert die de laatste doordraaiende bocht als eerste uitkwam. Ze snelde naar de titel.

Foto: Cor Vos