Halvorsen spurt naar de zege in de Tour de l'Avenir

Kristoffer Halvorsen heeft de zege voor zich opgeëist in de Tour de l'Avenir. De Noor was in de oplopende sprint sneller...

Halvorsen spurt naar de zege in de Tour de l'Avenir
  • Kristoffer Halvorsen Kristoffer Halvorsen

Kristoffer Halvorsen heeft de derde etappe in de Tour de l'Avenir gewonnen. De Noor, die normaal voor Team Joker rijdt, was de snelste in een oplopende sprint. De tweede plaats was voor Vincenzo Albanese, terwijl Jonathan Dibben het podium completeerde. 

De etappe van vandaag leidde het peloton in 171,5 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Autun. Op de route waren drie vierde categorie beklimmingen opgenomen. In de finishplaats liepen de laatste honderden meters vals plat omhoog. De eerste aanval van de dag werd op touw gezet door de Oostenrijker Daniel Lehner, de Sloveen David Per en de winnaar van zaterdag Italiaan Vincenzo Albanese. Albanese en Lehner kozen er echter voor om niet door te zetten, waardoor Per in zijn eentje op kop kwam te zitten.

Dat Per niet de eerste de beste is bewijst het feit dat hij dit jaar de Ronde van Vlaanderen voor beloften naar zijn hand wist te zetten. De 21-jarige Per fietste dan ook gauw een voorgift van zes minuten bijeen. Toch kon de eenzame vluchter zijn inspanning niet volhouden. Toen de voorsprong naar anderhalve minuut was gezakt, was dat het signaal voor Galym Akhmetov om in de tegenaanval te gaan. De Kazach reed het gat dicht, maar in de achtergrond hadden Noorwegen en Spanje hun manschappen gegroepeerd om de jacht naar het duo te openen.

Tolhoek laat zich zien

Na een hele hoop aanvallen, onder andere door Antwan Tolhoek en topfavoriet Adrien Costa, in de hoop jacht te zetten naar het duo op kop, bleef uiteindelijk enkel de Brit Gabriel Cullaigh over. Met nog tien kilometer te gaan had hij iets meer dan een halve minuut voorsprong. Ondanks een knappe inspanning werd Cullaigh in de laatste kilometers toch teruggegrepen.

Daardoor was een sprint niet meer te ontlopen. Op de lastige aankomsstrook was het vervolgens Halvorsen die zich de beste van het peloton toonde. Gisteren wisten de Noren de etappe ook al te winnen. Toen was het Amund Grondahl die raak schoot.

Foto: Cor Vos