Albanese opent Ronde van de Toekomst met ritzege

Vincenzo Albanese won de eerste etappe in de Ronde van de Toekomst. Hij was de sterkste uit een kopgroep van vijf renner...

Albanese opent Ronde van de Toekomst met ritzege

Vincenzo Albanese won de eerste etappe in de Ronde van de Toekomst. Hij was de sterkste uit een kopgroep van vijf renners.

De Italiaan, volgend jaar uitkomend voor Bardiani-CSF, is vanzelfsprekend ook de eerste gele trui in de belangrijkste beloftenkoers van het jaar. Hij won de etappe van Le-Puy-en-Velay naar Veauche over 140 kilometer. Onderweg waren er met de Côte de Chambles en de Côte de Boisset-Saint-Priest twee heuveltjes die de renners moesten overleven.

Voor Nederland kwamen Lennard Hofstede, Joris Nieuwenhuis, Jan Maas, Peter Lenderink, Antwan Tolhoek en Bram Welten aan de start. In totaal startten 24 landen, allen in ploegen van zes renners.

Eerste slag

Alles leek te wijzen op een massasprint. Een redelijk vlakke etappe met enkel wat heuveltjes halverwege de rit kon niet veel renners in de problemen brengen. Een valpartij in het peloton zorgde echter voor de nodige problemen. Het peloton brak namelijk in tweeën, het leverde een eerste groep van 40 man op met daarachter de rest.

Dertien man wisten uiteindelijk zich af te scheidden van die eerste groep, waaronder Jan Maas en Peter Lenderink. Waren ook vertegenwoordigd: Tao Geoghegan Hart en Vincenzo Albanese. Geoghegan Hart was een gevaarlijke klassementsrenner. Toch kon hij, met Albanese en nog drie anderen, helemaal weg komen.

Vijf koplopers pakten uiteindelijk drie minuten, waarvan aan de streep een dikke minuut overbleef. Vincenzo Albanese won de sprint in de kopgroep. De Noor Amund Grohndahl werd tweede, voor de Belg Nathan van Hooydonck.

Het is voor Albanese de vijfde seizoenszege. Vorige maand versloeg hij alle profs in de Trofeo Matteotti. Hij wordt gezien als een van de grootste Italiaanse talenten.