Wit-Russische opent vrouwenomnium, Wild negende

Tatsiana Sharakova won vanmiddag de scratch, het eerste onderdeel van het vrouwenomnium. De Wit-Russische klopte Laura T...

Wit-Russische opent vrouwenomnium, Wild negende

Tatsiana Sharakova won vanmiddag de scratch, het eerste onderdeel van het omnium voor vrouwen. De Wit-Russische had een ronde voorsprong op Laura Trott en Jolien d'Hoore.

Daarmee gaat ze natuurlijk ook aan de leiding van het omniumklassement. Vanavond volgt de individuele achtervolging en de afvalkoers. Daarmee heeft het vrouwenomnium dezelfde volgorde als bij de mannen.

De scratch opende dus het omnium. Waar de mannen 15 kilometer aflegden in hun scratch-nummer, hadden de vrouwen tien kilometer om te bepalen wie de winnares werd. Net als bij de mannen telde maar één ding: wie als eerste over de streep kwam na de laatste ronde.

Wild

Net als bij de mannen bedroeg het deelnemersveld in het vrouwenomnium achttien nationaliteiten. Kirsten Wild had de eer Nederland te vertegenwoordigen. Jolien d'Hoore was de Belgische vrouw van dienst. Wild begon de eerste proef achteraan in het deelnemersveld. Al na de eerste van de veertig ronden reed ze zichzelf echter helemaal naar de kop.

In de eerste tien ronden wilde nog geen enkele vrouw een aanval wagen. Net voorbij half koers probeerde Tatsiana Sharakova het. Ze wist binnen een aantal rondes de rest van het pak te dubbelen. Kort daarna vielen de Duitse Anna Krauer en de Canadese Allison Beveridge. Wild en d'Hoore hielden goed stand in de strijd om plaats twee.

In de sprint om die tweede plaats was d'Hoore goed van voren te zien. De Belgische moest alleen de duimen te leggen voor Laura Trott. Shakarova won echter de scratch en ging zo aan de leiding na het eerste onderdeel. Kirsten Wild eindigde pas als negende.