Wiggins: 'Het moest met een gouden medaille eindigen'

Groot-Brittannië pakte gisteren het goud in de ploegenachtervolging. Bradley Wiggins won voor de vijfde keer een gouden...

Wiggins: 'Het moest met een gouden medaille eindigen'

Groot-Brittannië pakte gisteren het goud in de ploegenachtervolging. Bradley Wiggins won voor de vijfde keer een gouden medaille.

Voor de Britse ex-Tourwinnaar was het zijn achtste Olympische medaille. Samen met Ed Clancy, Owain Doull en Steven Burke werd hij de hele finale onder druk gezet door Australie. Aan het einde kwamen de Britten toch boven drijven.

Feesten

Na afloop kwam de oude Wiggins weer naar boven. "Ik wilde op deze manier stoppen. Het moest op deze manier, niet in een of andere klotekoers in Noord-Frankrijk, Parijs-Tours of zoiets. Dat ik dan afstap in de bevoorrading. Nee, dit is geweldig", vertelde de Wiggo.

Hij was blij dat het voorbij was. "Dat is uit de weg. Het is een enorme opluchting. Ik zei tegen mezelf: 'Thank f*ck that's over. Ik hoef hier niet meer aan te denken.'" Hij had het over een opbouw van twee jaar. "Twee jaar, al die druk die werd opgevoerd. Ik heb het nooit onderschat. Geen minuut. Ik ben gestopt op de weg, heb dat grote salaris weggewuifd en ik was weer gewoon één van de velen."

"Anderhalf jaar geleden twijfelde iedereen of ik op dit niveau kon terugkomen", ging de Brit verder. "Het was goud of niets voor deze ploeg. We hebben het laatste jaar heel veel samen gedaan. Trainingskampen, zelf trainen met de Kerst. Hier deden we het voor."

En nu? "We gaan stappen. Veel stappen. Ik zal wel weer dronken zijn, maar dat moet ik maar verbergen. Mijn kinderen hebben een echte vader nodig en mijn vrouw een echte man."