Bennati wint openingsrit Denemarken voor Würtz Schmidt

Daniele Bennati pakte de bloemen in de Ronde van Denemarken. In Esbjerg versloeg hij het Deense talent Mads Würtz Schmid...

Bennati wint openingsrit Denemarken voor Würtz Schmidt

Daniele Bennati pakte de bloemen in de Ronde van Denemarken. In Esbjerg versloeg hij het Deense talent Mads Würtz Schmidt.

Een waaieretappe vandaag in Denemarken. Vlakke wegen, een hoop wind en een hoop vrije ruimte: alle ingrediënten waren aanwezig. Met een verkleinde kopgroep trokken de renners naar de plaatselijke rondes in Esbjerg. Lotto-Jumbo had veel man aan boord in de kopgroep.

Op het plaatselijke circuit ging uit het niets Tom van Asbroeck onderuit. De lead-out van Moreno Hofland moest plaats nemen in de tweede groep. Bij de eerste passage over de aankomststreep versnelden Daniele Bennati en Michael Valgren Andersen. Mads Würtz Schmidt maakte de oversteek, waar Valgren liet gaan.

Groot talent

Vervolgens gaf de Deen Bennati een korte cursus hardrijden. De Italiaan hoefde amper op kop te komen. Würtz Schmidt reed namelijk voor een goed klassement. En dat is niet onverstandig, want zaterdag volgt een individuele tijdrit van bijna twintig kilometer. Würtz Schmidt is wereldkampioen tijdrijden bij de beloften. Vorig jaar won hij ook de individuele tijdrit in de ronde van zijn thuisland. De Deen wordt gelinkt aan een transfer naar Katusha.

Om even aan te geven hoe hard Würtz Schmidt reed: een trein van zes renners van Lotto-Jumbo kwam aanvankelijk geen seconde dichter en wist alleen in de twee slotkilometers nog wat van de achterstand weg te werken. Hofland won overtuigend de sprint, maar het was voor plaats drie. Vooraan ging Bennati op ruim honderdvijftig meter van de streep aan en de Deen was afgepeigerd. Die eindigde op drie seconden, dertien seconden later werd Hofland derde.

Voor Bennati is het zijn tweede zege dit seizoen. Eerder won de ervaren Italiaan de openingsetappe van de Ruta del Sol.

Foto: Cor Vos.