'Kreuziger negeerde stalorders bij Tinkoff'

Roman Kreuziger had gisteren moeten wachten op Alberto Contador, die in de slotfase de andere favorieten niet kon volgen...

'Kreuziger negeerde stalorders bij Tinkoff'
  • Roman Kreuziger Roman Kreuziger

Roman Kreuziger had gisteren in de finale van de vijfde Touretappe naar Le Lioran moeten wachten op zijn Tinkoff-kopman Alberto Contador, die in de slotfase de andere favorieten voor de eindzege niet kon volgen. "Hij volgde de ploegtactiek niet", zegt ploegleider Steven de Jongh tegen Sporza.

In plaats van wachten op Contador, reed Kreuziger door. Om uiteindelijk als 25ste te finishen, vijf plaatsen voor Contador. Ploegleider De Jongh was niet te spreken over het rijgedrag van de Tsjech. "Wat we gisteren hebben gezien, was absoluut niet onze tactiek. Ik sprak na de etappe met Kreuziger. Hij dacht dat Contador in zijn wiel zat. Ikzelf had nochtans doorgegeven dat Alberto gelost was. Als ik iets zeg in de wedstrijd, is dat met een doel."

Sean Yates, collega-ploegleider van De Jongh bij de Russische formatie, sloot zich daarbij aan. "Roman had moeten wachten op Alberto en dat heeft hij duidelijk niet gedaan. Hij hoeft er niet op te rekenen zelf het kopmanschap te mogen dragen."