CPA sluit zich aan bij Tinkoff-Saxo en BMC

CPA sluit zich aan bij Tinkoff-Saxo en BMC

De CPA, de organisatie voor professionele wielrenners, heeft een open brief gestuurd gericht aan UCI-president Brian Cookson, Vuelta-directeur Javier Guillén en Bruno Valcic, lid van de jury in de Ronde van Spanje. In de brief roepen ze op tot actie om de veiligheid van de renners te verbeteren.

President van de CPA, oud-renner Gianni Bugno, geeft aan dat het zo niet langer kan. “We sluiten ons aan bij Tinkoff-Saxo en BMC Racing Team, die hun angst en onzekerheden hebben aangeduid om door te gaan in wedstrijden die de noodzakelijke veiligheid van de renners niet kan garanderen.”

“Het is niet langer mogelijk te geloven dat de ongelukken in de Vuelta en in andere belangrijke races sinds het begin van dit jaar simpelweg het gevolg zijn van het lot of van een ongeluk. We geloven eerder in een gebrek aan organisatie.’’ De tweevoudig wereldkampioen sommeert de organisatoren tot strengere regels en controles die ervoor zorgen dat het verkeer gedurende de race wordt beperkt.

Daarnaast wil de CPA een samenkomst met de UCI: “We vragen om een dringende ontmoeting in Aigle (Zwitserse stad waar het hoofdkwartier van de UCI is gevestigd, red.) tussen de CPA en diegenen die verantwoordelijk zijn voor de routecommissie van de UCI, waar de renners hun eisen kunnen toelichten om dit bloedbad voortaan te voorkomen.”

Twee dagen geleden klaagde Marcel Kittel nog op Twitter over de passieve houding van de CPA. In een Tweet maakte het Duitse spurtkanon kenbaar dat de renners meer mogen verwachten van de organisatie voor de renners. Hij vond het onbegrijpelijk dat de CPA nog geen persbericht eruit had gestuurd nadat Peter Sagan van zijn fiets was gereden. Daar is nu dus verandering in gekomen.