HomeNieuwsFerrand-Prevot solo naar zege in wereldbeker mountainbike

Ferrand-Prevot solo naar zege in wereldbeker mountainbike

Met een solo van begin tot einde heeft Pauline Ferrand-Prevot de wereldbeker mountainbike in het Amerikaanse Windham op haar naam geschreven. Op klimparcours voelde de Française zich overduidelijk in haar element. Ze reed al vlot meer dan een minuut weg bij de rest van het veld en kwam uiteindelijk met een voorsprong van 1.28 op Jolanda Neff over de streep. Derde werd de Deense Annika Langvad.

Neff blijft leider in de wereldbekerstand, maar daar zag het in het begin niet naar uit. De Zwitserse (22) maakte in de eerste ronde een foutje, viel terug tot een plek net buiten de top tien en leek niet meer in staat dat te verbeteren. Neff herpakte zichzelf echter in het tweede deel van de race en reed via een indrukwekkende opmars – waarin ze zelfs iets inliep op Ferrand-Prevot – naar de tweede plek.

Anne Terpstra haalde de top twintig net niet. De Nederlands kampioene, die met een plek bij de eerste twaalf een eerste stap richting de Olympische Spelen zou hebben gezet, zat er in de eerste ronden goed bij, maar kon dat tempo niet volhouden. Ze zakte langzaam maar zeker weg tot de 26e plek. Aan het einde hervond ze zichzelf weer iets, en daardoor kwam op iets meer dan 8 minuten achterstand van Ferrand-Prevot binnen op de 21e plaats.

Bij de mannen ging de zege naar de Nino Schurter en de tweede plek naar Julien Absalon. Er was echter een mountainbiker die zondag de show stal: Manuel Fumic. De 34-jarige Duitser van Cannondale ging op de lange downhill veelvuldig spectaculair naar beneden. Hij reed zelfs even aan de leiding, maar kreeg het de laatste ronde moeilijk en finishte uiteindelijk op 27 seconden als derde.

De vijfde World Cup van het seizoen was allesbehalve saai, met veel strijd,  zowel op de lange klim op het parcours, maar vooral in de lange downhill. Daar zette Fumic zijn concurrenten onder druk, onder andere met een paar mooie acties op de rockgarden. Zo reed hij zij aan zij met Schürter over de losse stenen naar beneden, zonder daarbij een duimbreed toe te geven. Een keer ging het mis op een wortelsectie: daar ging hij zo hard naar beneden dat hij onderaan onderuit schoof, zonder erg.

In de slotfase plaatste Absalon (BMC) een aantal aanvallen bergop en daardoor draaide de slotfase van race uit op het traditionele tweegevecht tussen Absalon en Schurter. Die laatste trok de zege uiteindelijk ook op spectaculaire wijze naar zich toe. Op de laatste passage van de rockgarden begon hij als tweede, maar door een lastigere, andere lijn te nemen dan Absalon ging hij de Fransman voorbij en passeerde hij als eerste de streep.

Achter het spektakel op kop van de race reed Rudi van Houts opnieuw een steady race. Van Houts begon de wedstrijd net buiten de top twintig, maar klom nog op naar de zeventiende plek op 4.44 afstand van Schurter. Die prestatie ligt in lijn met de overige prestaties van de coureur van Multivan-Merida in World Cups dit seizoen. Eerder werd Van Houts 17e (Albstadt), 13e (Lenzerheide) en 21e (Mont-Sainte-Anne).

bannerbikesight

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Cecilie Uttrup-Ludwig schittert dubbel in reclamespotje: in dialoog met zichzelf

Als Deens bedrijf heb je de keus om een spotje te maken met geletruidrager...

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...

Column | De afgelopen Tour de France en het dopingduiveltje

In onze Vuelta-special/Tourterugblik (hier te bestellen) blikken we zoals de titel al zegt vooruit...

Meer zoals dit

Lefevere over Cavendish: ‘Sportief had hij vrede dat Fabio de Tour zou rijden, maar daarin keerde hij begin dit jaar zijn kar’

Uiteraard heeft manager Patrick Lefevere een uitgebreide visie op de verandering in het sprintersgilde...

Bondscoach Moerenhout glashelder: ‘De eerste plek in de tijdrit is voor Dumoulin’

Het verhaal is bekend: Tom Dumoulin stopt aan het einde van het jaar, maar...

Tim Wellens spreekt over zijn overgang naar UAE: ‘Me opofferen voor Pogacar maar ook mijn eigen kansen gaan’

Tim Wellens trekt voortaan niet meer het vertrouwde rode shirt van Lotto aan. Vanaf...