GIRO VANDAAG: De langste dag

GIRO VANDAAG: De langste dag

Het Giropeloton gaat vandaag in de langste etappe (264 kilometer) vanuit Grosseto in de regio Toscane zuidwaarts naar Fiuggi in de regio Lazio. De vertrekplaats Grosseto is het centrum van de Maremma, een moerassige streek die geleidelijk is drooggelegd vanaf de achttiende eeuw en nu veel natuurparken en bosrijke plekken kent. De ruime natuurgebieden en de mooie stranden aan de Tyrrheense Zee maken van Grosseto een ideaal vakantieverblijf.

Kapitein Schetino van het in 2012 voor de kust gezonken cruiseschip heeft andere gedachten aan de stad. In februari werd hij in Grosseto veroordeeld tot zestien jaar cel vanwege zijn rol bij het kapseizen van de Costa Concordia voor de kust bij het eiland Giglio waarbij 32 doden vielen. Het hoger beroep zal nog wel enige jaren aanslepen.

Na dertig kilometer passeren de renners de lagune van Orbetello, die met zijn 2600 hectare de grootse is aan de Tyrrheense Zee en vele vogelsoorten herbergt. De renners laten vervolgens Rome rechts liggen en gaan via de kuuroordplaats Bagni di Tivoli die je herkent aan de zwavellucht, via heuvelachtig terrein richting finish in Fiuggi.

Fiuggi heeft prachtige Middeleeuwse paleizen. Met zijn warmwaterbronnen is Fiuggi Terme ook een van de vele Italiaanse kuuroorden en de stad heeft al sinds 1928 een golfbaan.

Parkoers

Fiuggi, Leon van Bon won er in de jaren negentig nog een rit van Tirreno-Adriatico. Het is weliswaar een vlakke etappe zoals de organisatie beschrijft, maar er zijn genoeg heuvels om enkele pure sprinters uit te schakelen. Ook al door de lengte van de rit: 264 kilometer. In de slotkilometers moeten de renners behoorlijk omhoog, dus het lijkt niet een sprint voor Astana-renner Andrea Guardini. Veeleer voor een macht sprinter van het type Degenkolb of Kristoff, die overigens beiden de Giro niet rijden. In 2011 won Francisco José Ventoso hier in de sprint van een uitgedund peloton van Alessandro Petacchi.